Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ricardo Reisin viimeinen vuosi

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Vuosi on 1935, kun Ricardo Reis, lääkäri ja runoilija palaa Portugaliin vietettyään 16 vuotta Brasiliassa. Hän asettuu asumaan hotelli Bragançaan ja toteaa sanomalehdet luettuaan, että koko Eurooppa on muutosten kourissa. Fasismi kasvattaa jalansijaa Italiassa ja Saksassa, Portugalissa kyyristellään diktaattori Salazarin otteessa. Kansallisrunoilija Fernando Pessoakin on kuollut.

Uudenvuodenyönä Reis – joka todellisuudessa on yksi Pessoan alter egoista – löytää kuolleen runoilijan istumasta hotellihuoneensa sohvalla. Syntyy keskusteluyhteys, jossa maailman meno ja ihmisyyden tuska setvitään pohjia myöten. Persoonan moninaisuudella leikittely huipentuu Reisin sotkeutuessa kahteen Pessoan runoissa esiintyvään naiseen: hotellisiivooja Lídia avaa hänelle auliisti sylinsä, mutta mielitietty Marcendaa ei kiinnosta muu kuin halvaantuneen käden parantaminen.

Monitasoisen tarinan kieputuksessa Ricardo Reisin ei lopulta auta kuin myöntää, että maailmassa vain yksi asia on varmaa: kuoltuaan ihminen näkee elämän eri tavalla.
(Tammi)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

410

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

381

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

539

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä