Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kiljusen herrasväki

Kokoteksti
Linkki vie kokotekstiin Kirjasammon ulkopuolelle.

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Ensimmäinen Kiljusen (oik. Kiljander) herrasväestä kertova kirja. Perheeseen kuuluvat lyhyt ja hyvin lihava isä Kiljunen, laiha, pitkänenäinen ja tihrusilmäinen äiti Kiljunen sekä pojat: isänsä näköinen Mökö ja äitinsä näköinen Luru. Joukon jatkona on poikien pieni ja paksu villakoira Pulla.

Kirja sisältää kahdeksan Kiljusen herrasväen seikkailua.

Juonitiivistelmät:

'Kiljusen herrasväen Helsinginmatka', jossa perhe lähtee junalla huvimatkalle Helsinkiin. Helsingissä pojat saavat poliisit peräänsä kiipeiltyään patsaitten päälle ja hypättyään satamassa mereen. Kiljuset juoksevat kaupungin halki pelkissä alusvaatteissa ja hyppäävät satamassa höyrylaivoihin. Kiljuset käyvät myös Korkeasaaressa ja ajavat raitiovaunulla.

'Kiljusen herrasväen kalastusmatka', jossa koko kylä kokoontuu seuraamaan Kiljusten lähtöä kalastamaan. Perhe haaksirikkoutuu saareen ja sytyttää sen metsän palamaan. Kyläläiset pelastavat lopulta rannan kivillä alastomina odottavat Kiljuset.

'Saunamatka', jossa Mökö ja Luru ryhtyvät naapurin rengin neuvosta ajamaan yskää tiehensä tervaamalla itsensä saunassa. Pojat putoavat laatikkoon, joka on täynnä höyheniä. Tämännäköisinä poikia luullaan kummituksiksi.

'Mökön ja Lurun syntymäpäivä', jossa pojat toivovat syntymäpäivälahjakseen kissaa. Äiti Kiljunen laittaa ilmoituksen lehteen ja tuloksena on, että Kiljuset vastaanottavat 876 kissaa.

'Aarteen kaivaminen', jossa perhe ryhtyy rahapulassa etsimään aarretta. Muu perhe luulee Lurun kadonneen kuoppaansa ja saa kyläläiset auttamaan itseään ison kuopan kaivamisessa. Lopulta räjäytetään jo kalliota. Vihdoin käy ilmi, että Luru onkin ollut uimassa. Räjäytetystä kalliosta löytyy malmia.

'Kun Kiljusen pojat olivat hirviä pyytämässä', jossa Mökö ja Luru lähtevät leikkipyssyillään metsästämään hirviä. He päätyvät kahden juoksevan hirven selkää ja seurauksena on juoksu, johon mukaan joutuvat kylän kotieläimet ja kyläläiset itsekin. Hirvet jäävät Kiljusten taloon Pullan paimennettaviksi.

'Kiljusen herrasväen toinen Helsinginmatka', jossa kerrotaan perheen toisesta matkasta pääkaupunkiin. Kiljuset käyvät teatterissa ja Ateneumissa. Lisäksi he pelastavat koko Helsingin Sörnääsin tulipalolta.

'Kiljusen herrasväen markkinamatka', jossa Kiljuset lähtevät läheiseen kaupunkiin syysmarkkinoille. Siellä he päättävät myydä vanhat huonekalunsa. Huonekaluja he eivät saa myydyksi, mutta järjestävät seuraavana päivänä kaupunkilaisille sirkuksen.

(Lastenkirjainstituutti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

109

Lisätietoja

13. p. 1976

Sarjamerkintä

Osana julkaisua

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Osana julkaisua