Uneton

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922–88 (vuosina 1908–21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.

Teoksen kuvailutiedot

Ilmestynyt numerossa

1937

Teosarvio

Mobergin romaanijaksosta »Knut Toring» on tähän mennessä ilmestynyt kaksi osaa: »Käytös alennettu» ja »Uneton». Nimihenkilö on pienen talon poika, joka Smoolannista Tukholmaan siirtyneenä on ulkonaisesti päässyt hyviin oloihin. Mutta hän kyllästyy työhönsä, s.o. huonojen novellien lukemiseen ja niiden julkaisemiseen toimittamassaan viikkolehdessä. Hän alkaa muistella lapsuuttaan ja kuvaus siirtyy kotikylään. Eloisesti esitetään millaista oli koulussa kunkin kolmen eri opettajan aikana ja miten poika, kun hän ei änkytykseltään voi pyytää anteeksi opettajalta, saa erotodistukseen alennetun käytösnumeron. Knutilla on veressään polttava lukemisen jano, mutta hän saa siihen sangen niukasti tyydytystä, sillä hänen vanhempansa pitävät sellaista aivan joutavana. Kerran hän tilaa Tukholmasta lainakirjaston, mutta lukee sen aivan yksin ja laatii omasta päästään lainaajien luettelon. Hän kohtaa rakkaudenonnen; hänestä voisi tulla kylän rikkaimman perijättären puoliso, mutta tympeytyneenä maaseudun ahtaisiin oloihin ja lukuhalunsa ajamana hän lähtee kaupunkiin.
Toisen osan alussa Toring potee unettomuutta. Lopulta hän voimakkaan maaseudunikävän valtaamana jättää toimensa ja kaupunkilaisen vaimonsa ja palaa yksin kotikyläänsä. Hän tekee talon töitä kuten kaksikymmentä vuotta aikaisemmin ja vuokraa syrjäisen mökin, jossa olosuhteiden pakosta elää talven hyvin yksinkertaisesti, kuitenkaan katumatta, että on toimensa jättänyt. Lasten tähden hän ei haluaisi avioliittoaan lopullisesti purkaa, mutta vaimo on toista mieltä. Kesäksi hän sentään lähettää tyttärensä isän luokse. Moberg on Ruotsin nuoren kirjailijapolven kaikkein merkittävimpiä miehiä. Hänen kuvauksensa On tavattoman havainnollista, kuvattiinpa Knutin koulunkäyntiä, hänen lapsuutensa aikaista kotiseudun henkisesti ummehtunutta ilmapiiriä, poikaiän sielunelämää tai kylän muuttumista Toringin poissaolon kuluessa - nyt siellä on jo lainakirjasto - ja niitä naisia, jotka hänelle lahjoittavat rakkautensa. Kuvaus on edelleen täyteläistä ja varmaa, miehekästä ja rehellistä. Kirjastonhoitajilta ei ehkä sentään ole syytä salata, että tähän merkittävään kirjaan sisältyy myös hyvin seikkaperäistä viettielämän heräämisen" ja tyydyttämisen kuvausta, ei tosin rivoa, mutta peittelemättömän alastonta. Suomennos On sujuvaa, mutta siitä tapaa paljon outoa sanontaa ja vanhentuneita käänteitä.