Miyazaki, Hayao

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Tyyppi

sarjakuva-albumit

Elämäkertatietoa

Hayao Miyazaki (jap. 宮崎 駿, Miyazaki Hayao) (s. 5. tammikuuta 1941 Tokio) on japanilainen animaatio-ohjaaja ja yksi kaikkien aikojen kuuluisimpia animen tekijöitä. Erityisesti häntä arvostetaan kotimaassaan.

Miyazaki on tehnyt monien suosittujen anime-elokuvien lisäksi myös hieman mangaa. Vaikka hänen elokuvansa ovat olleet Japanissa lähes poikkeuksetta suuria kaupallisia ja arvostelumenestyksiä, ne olivat huomattavasti tuntemattomampia länsimaissa ennen vuotta 2002, jolloin hän voitti Oscar-palkinnon parhaasta animaatiosta. Monet hänen elokuvistaan käsittelevät ihmisen suhdetta luontoon.

Tuulen laakson Nausicaä oli yksi Miyazakin ensimmäisistä elokuvista sekä käsikirjoittajana että ohjaajana. Se perustui hänen kaksi vuotta aikaisemmin aloittamaansa samannimiseen mangaan. Myöhemmin hän perusti Isao Takahatan ja Yasuyoshi Tokuman kanssa animaatioyhtiön, Studio Ghiblin, ja on tuottanut lähes kaikki myöhemmät työnsä sen kautta.

Kun häntä pyydettiin tekemään uutta sarjakuvaa, Miyazaki päätti tehdä omanlaisensa Nausikaan. Suomalaisessa käännöksessä nimi on säilytetty muodossa Nausicaä.

Miyazakin tuhatsivuista sarjakuvaa on myyty yksistään Japanissa yli kymmenen miljoonaa kappaletta. Miyazaki piirsi sarjakuvan yksistään siveltimellä. Teoksen tiivis kuvakerronta ja yksityiskohtaiset taustat muistuttavat enemmän ranskalaisen kuin japanilaisen sarjakuvan tyyliä.

Suomalaisten sarjakuvaharrastajien yhteisö Kvaak.fi antoi Tuulen laakson Nausicaälle Herra Koipeliini -tunnustuspalkinnon vuoden 2009 parhaasta käännössarjakuvasta. Palkintoperustelujen mukaan tarinan kuvallinen ilme on lumoava. Miyazaki on luonut maailman, joka on yhtä aikaa satua ja totta.