Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Kuusitoistamiehinen pyramidi

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922-88 (vuosina 1908-21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.
Teoksen kuvailutiedot
Ilmestynyt numerossa
2/1982
Teosarvio
Neljässä aiemmassa romaanissaan Siekkinen on tullut tunnetuksi epäsovinnaisena perinteisen työläiskirjallisuus-käsitteen rikkojana ja realismin rajojen laventajana. Nämä määreet sopivat alati muuntautumiskykyiseen Siekkiseen vielä tämänkin historian, henkilökuvauksen, kielen ja tyylin vankkarakenteisen eepoksen jälkeen. Siekkinen kuvaa keskisuomalaisen Vaajakosken tehdasyhdyskunnan syntyä, sen merkillisiä, melkein myyttisiksi hahmotettuja ihmisiä. Menneisyys ja nykyaika, fantasia ja realismi, ironia ja tragedia limittyvät kappale kappaleelta, rivi riviltä saumattomasti yhteen. Siekkinen on hylännyt pitkän proosan kirjoittajiamme vaivaavan elefanttitaudin ja silti saanut mahtumaan enemmän työväenliikkeen ja keskiluokkaistumisen historiasta kuin moni trilogistimme. Teoksen fragmentaarisuudesta huolimatta tai sen ansiosta kuva on tarkka, terävä laitojaan myöten. Tällaista moniulotteista, usealla tasolla uudistavaa proosaa saa harvoin luettavakseen.