Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Bashō

Kirjailijan muu nimi
Bashoo
Matsuo Bashō
Synnyinaika
Synnyinpaikka
Kuolinaika
Kuolinpaikkakunta
Tekijän käyttämä kieli
Kansallisuus
Teokset
Tyyppi
novellit
Tyyppi
kokoomateokset
Nimi
Tyyppi
runokokoelmat
Tyyppi
runokokoelmat
Tyyppi
kokoomateokset
Tyyppi
novellit
Tyyppi
novellit
Tyyppi
novellit
Tyyppi
novellit
Tyyppi
novellit
Muut teokset
Tyyppi
fyysinen teos
Elämäkertatietoa
Matsuo Bashō (jap. 松尾芭蕉, usein pelkkä Bashō, s. 1644, Ueno – k. 28. marraskuuta 1694, Osaka) oli Edo-kauden Japanin kuuluisin runoilija. Elinaikanaan hänet tunnettiin haikai no renga -runoteoksistaan, mutta nykyään, satojen vuosien kritiikin jälkeen, hänet on tunnustettu lyhyen ja selkeän haiku-runouden mestariksi. Hänen runoutensa on noussut maailmanlaajuiseen kuuluisuuteen ja Japanissa useita hänen runojaan käytetään monumenteissa tai perinnekohteissa.

Bashō sai ensikosketuksensa runouteen nuorena. Sulauduttuaan Edon älymystöön hän tuli tunnetuksi koko Japanissa. Hän ansaitsi elantonsa opettajana, mutta hylkäsi kirjallisuuspiirien sosiaalisen, urbaanin elämäntavan ja vaelteli ympäri maata länteen, itään ja kauas pohjoisille erämaille saadakseen inspiraatioita kirjoituksiinsa. Hänen runoihinsa ovat vaikuttaneet ympäröivän maailman tuomat välittömät kokemukset, ja usein ne kiteyttävät tietyn kohtauksen tunnelman muutamaan yksinkertaiseen aiheeseen.