Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Yövuoro

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922-88 (vuosina 1908-21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.
Teoksen kuvailutiedot
Ilmestynyt numerossa
1/1980
Teosarvio
Jos viime vuosina onkin paljon puhuttu ja väitelty "ruohonjuurilyriikasta", niin eräänlaisena rintaperillisenä tai ai-nakin läheisenä sukulaisena sille on syntymässä toinen ilmiö, jota voisi nimittää vaikkapa "juureni"-Iyriikaksi. Sen tyypillisin edustaja on nuori runoilija, joka tiettyyn elämänsä vaiheeseen ehdittyään alkaa katsella ympärilleen, taaksepäin lapsuuteen, eteenpäin maailmaan. Timo Pusa kuuluu lajiltaan pitkälti tähän samaan perikuntaan: mieli avoinna hän kirjoittaa elämästään, odotuksistaan ja iloistaan, mutta tuntee samalla sosiaalista myötätuntoa muita kohtaan. Runojen sävy on pehmeän puheleva, toteava tai kuvaileva. Lapsuuden taustoista käsin hän tar-kastelee kotikaupunkiaan, sen tehdassydäntä ja ihmisiä, jotka pitävät tehtaat käynnissä, ja toteaa omalta kohdal-taan: "kyselen itseltäni tätä maailmaa / jonka kanssa tahtoisin olla sinut."