Vapauden vartio

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Eino Leinon runouden ja elämänkohtalon paras tuntija nyky-Suomessa, dosentti Aarre M. Peltonen on suorittanut todellisen löytöretkeilijän työn kootessaan arkistoista ja eri lehdistä Leinon "unohtuneiden" runojen valikoiman. Runoilijan ihailijoille ja ystäville tarjoutuu täten tutustua hänen väkevimpien luomisvuosiensa uusiin näytteisiin. Goethen sanoin: Lukekaamme, hämmästykäämme.

Teos sisältää Leinon monitahoista humanismia valaisevia runoja, venäläistä sortovaltaa kritikoivia ja Suomen hellittämätöntä itsenäisyystaistelua ja -tahtoa kuvaavia säkeitä. Monissa runoissaan Leino tekee persoonallisella tavallaa kunniaa suurille aikalaisille ja ystävilleen.

Tutustumme myös Leinon uskonnollisiin katsomuksiin laajalti ja syvästi, hänen näkemyksiinsä Suomi-kansan ja Suomen heimon kohtaloista. On omistus Virolle, omistus Unkarille, omistus Kauko-Karjalalle.

Valikoiman aiheet, kieli, "kalevalaiset" poljennot ja kuvat ovat vivahteikkaita. Sanat "mahtavuus", "avaruus", profeetallinen "tieto" tulevat useasti eteemme. Leinon kielellisestä neroudesta ovat osoituksena myös monet suomennokset ja hänen ruotsiksi ja saksaksi kirjoittamansa säkeet; näytteenä on tämän sivun otsikkokuva Bramas nat. (Ote takakansitekstistä)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

valikoima vuosilta 1915-1926

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

152

Kustantaja