Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Rukajärven linja

Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Mannerheim-risti vai puuristi Nyt kertovat jatkosodan miehet ja naiset viimeisen sotavuoden ratkaisevista taisteluista, aselevon jälkeisistä päivistä rintamalla, vetäytymisneuvotteluista venäläisten kanssa, paluusta kotiin ja uuden elämän aloittamisesta. Kun aselepo solmittiin Suomen ja Neuvostoliiton välillä 4.syyskuuta 1944, voitiin todeta että Rukajärven linja oli ainoa rintamanosa Jäämereltä Mustallemerelle, joka oli pitänyt sodan alkuvaiheessa saavuttamansa asemat. Yhdessä Rukajärven tiellä, Rukajärven aika ja Rukajärven linja muodostavat kokonaisuuden, joka on itsenäisen Suomen vaikuttavinta historiaa. Kaikkien Rukajärvi-sarjan kertojien nimet ovat tämän kirjan lopussa.
(takakansiteksti)
Rukajärven linja perustuu niiden yli kuudensadan miehe ja naisen haastatteluihin, joiden pohjalta myös Rukajärven tiellä ja Rukajärven aika syntyivät.
Kesäkuun 9.päivänä 1944 alkoi venäläisten suurhyökkäys Kannaksella. Myös taistelut Rukajärven suunnalla olivat ankarat. Vastassaan 14. Divisioonalla oli venäläisten 27.Divisioona.
Heinäkuussa huomattiin että venäläiset olivat rakentamassa tietä divisioonan selustaan, elokuussa havaittiin vielä toinen tie, jonka oli määrä johtaa Rukajärven ja Uhtuan suuntien välisen erämaan halki Suomen puolelle.
Venäläisten tarkoituksena oli saartaa koko 14. Divisioona.
Heinäkuun lopulla kenraalimajuri Raappana määrättiiin Ilomantsin lohkolle puolustamaan sitä osasto R:n johtajana kahden divisioonan voimalla hyökkäävää vihollista vastaan. Myös 14. Divisioonan joukkoja irrotettiin etulinjasta ja vietiin Ilomantsin taisteluihin.
Rukajärven suunnalla käytiin ankaria taisteluja mm. Ontrosenvaaran sillasta ja Tahkokosken alueesta.
Myös aselevon solmimisen jälkeisistä päivistä kerrotaan, vetäytymisneuvotteluista venäläisten kanssa ja miinakenttien raivaamisesta joka vielä vei monen miehen hengen.
Sitten palattiin kotiin, kohdattiin kotiväki, tartuttiin arkisiin askareisiin.
Rukajärvi-sarja päättyy tähän: rehellisempää kuvaa suomalaisten miesten ja naisten kokemuksista jatkosodassa lienee mahdoton mistään muualta saada.
(etulieve)
Aiheet ja teemat
Henkilöt, toimijat
Tapahtumapaikat
Konkreettiset tapahtumapaikat
Tapahtuma-aika
Tarkka aika
Alkukieli
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
320
Kustantaja
Lisätietoja
Ilmestynyt myös äänikirjana vuonna 1992.