Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Lumottu tie

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Erikoislaatuinen lapsuudenkuvaus täynnä sadun, unen ja menneen ajan kimallusta. Tekijä on lähtenyt etsimään elämänsä alkutaivalta entisajan Karjalasta ja joutuu alter egonsa, pienen Rikin, valtakuntaan, joka on arvoituksellinen ja moniselitteinen. Suuria puistoja kaartelevan lumotun tien vaiheille hahmottuu vanha kannakselainen elämänpiiri romanttisine kartanoineen ja originelleine ihmisineen.
Lumottu tie on ensimmäinen Oscar Parlandin (1912–97), suomenruotsalaisen kirjailijan ja psykiatrin, lapsuutta kuvaavista romaaneista. Sen itsenäisiä jatko-osia ovat Härän vuodet ja Peilipoika. Parlandille on myönnetty useita koti- ja ulkomaisia tunnustuspalkintoja.
Lumottu tie on menestynyt maailmalla myös Åke Lindmanin ohjaamana televisioelokuvana.
(takakansiteksti)
Suomenruotsalaisen kertojan Oscar Parlandin teos ”Lumottu tie” on erikoislaatuinen lapsikuvaus, – ”viehättävä runoelma, täynnä sadun, unen ja menneen aikakauden kimmellystä”, kuten Suomalaisen Suomen arvostelija on kirjoittanut.
Muistojen hämärästä tekijä on lähtenyt etsimään elämänsä alkutaivalta entisestä Karjalasta. Hän joutuu lapsuudenaikaisen minänsä, pienen Rikin valtakuntaan, joka on arvoituksellinen ja moniselitteinen. Tästä alkaa viehättävä tarina: aikuinen mies ja muutaman vuoden ikäinen poika lähtevät käsi kädessä taivaltamaan. He vaeltavat halki suurten puistojen, joiden siimeksessä vanhat kartanot uneksivat, lumottua tietä, jonka vaiheille hahmottuu entisen Kannaksen maisema, sen omalaatuinen väestö ja romanttinen elämäntyyli.
”Lumottu tie” on merkillinen romaani kahdesta kadonneesta maailmasta: lapsuudesta ja lapsuuden ympäristöstä, jota ei enää ole.

” – raikas, perinjuurin omintakeinen mestariteos. – Parlandin kieli on rikasta ja hallittua. Tyyliniekkana hänen suurin ansionsa on luontevasti lyyrillinen, tavoittelematta hienostunut ilmaisu, joka vaihtelee naturalistisen kuvauksen kanssa. Hän kirjoittaa lyhyin, vaatimattomin lausein, joista punoutuu ajatus tai tunnelma. Hänen kirjailijanotteensa on synnynnäisen eepikon, jolla mielikuvitus, maltillisuus ja tarkkuus työskentelevät yhtäläisellä teholla.” (Parnasso)
(takakansiteksti 1955)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Elokuvat

Vie pois Kirjasampo.fi-sivustolta.

Tekstinäyte

On iltahämärä, harmaa ja heikosti sinipunerva, metallinhohtoinen hämy, sen kaltainen joka syntyy kun hengittää taskupeiliin ja näkee kasvonsa nopeasti ja salaperäisesti tummuvan. Pehmeänä kuin pumpuli se laskeutuu luomien alle ja antaa aavistaa ihmeellistä mielihyvää, outoa ja pyörryttävää.
Tässä hämärässä lennän eteenpäin koivukujaa pitkin yhdessä Berntin kanssa. Miten nopeasti lennämmekään! Puunrungot syöksyvät vastaan ja kaatuvat kumoon takanamme. Aidan mustat seipäät vilistävät. Berntin sukset suhahtelevat ja sauvat narskuvat kun hän survaisee ne hankeen. Vain kuu voi seurata meitä, kuu joka hunajankeltaisen valopisaran tavoin kierii koivujen mustassa oksaverkostossa meitä tirkistellen. Ja sitten varjomme, ohuet äänettömät veikot, jotka huojuen ja lepattaen tanssivat tienreunaa pitkin.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

251

Kustantaja

Kieli

Sarjamerkintä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

202

Kustantaja

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

240

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Lisätietoja

Ilmestynyt myös sarjoissa Kolibri-kirjasto ja Kotimaiset valiot.

Ilmestymisaika

Sivumäärä

230

Kustantaja

Kieli