Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Merimatka

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Book cover
Book cover
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.
kuvaus
Nykyklassikon teos valtataistelusta, pahan syntyä ja vaikutuksia analysoiva vivahteikas romaani

William Goldingin esikoisteos ’Kärpästen herra’ (1954) hätkähdytti ilmestyessään tulevaisuudenkuvillaan. Se kuvasi ihmisten valtataistelua ja aggressiivisuutta eristetyssä yhteisössä antaen pessimistisen kuvan ihmisestä.
’Merimatka’, joka ilmestyessään 1980 sai Englannin Booker-palkinnon, on rakenteeltaan ja teemoiltaan samantapainen, mutta optimistisempi ja ilmapiiriltään kevyempi. Näyttämönä on vanha purjelaiva, joka kulkee hidasta reittiään Englannista Australiaan viime vuosisadan alkupuolella.
Päiväkirjan muotoon kirjoitetussa kirjassa piirtää nuori Talbot tarkkaa kuvaa laivayhteisön ihmisistä ja tapahtumista. Talbot poikkeaa useimmista Goldingin henkilöhahmoista: hän on ’normaali’ mies, puhdasmielinen, huoleton yläluokan jäsen, joka haluaa vain nauttia elämästä, mutta aiheuttaa kuitenkin tahtomattaan pahaa. Matkan aikana hän joutuu voittamana ylpeytensä ja kasvaa vakavampaan ja vastuullisempaan ihmisyyteen.
Pahan lähdettä edustaa laivan kapteeni, kiivas, kova mies. Kapteenin asenne heijastuu koko miehistöön, ja hänen vihansa saa katkerasti kokea nuori naiivi pappi Colley, joka kokee itsensä haavoittumattomaksi messupuvussaan, mutta pettää itseään liioittelemalla tärkeyttään. Colleyssa on myös taitelijaa: hän näkee omalaatuisia mielikuvia ympäristöstään, pohtii meren mittaamattomia syvyyksiä ja tiedostamattaan etsii elämästä myös nautintoja.
Neptunus-juhlasta muodostuu kirjan käännekohta. Tilaisuus, miehistön hillitön puolimystinen riitti, on suurta pahuuden riemujuhlaa. Sen vahvat tapahtumat muodostuvat lukijalle voimakkaaksi elämykseksi johdattaen tutkimaan läheltä Goldingin syvältäluotaavaa ihmiskuvausta, hyvän ja pahan tulkintaa, elämisen arvoitusta.
(takakansiteksti)
Aiheet ja teemat
Henkilöt, toimijat
Päähenkilöt
Tapahtumapaikat
Konkreettiset tapahtumapaikat
Tarkka aika
Alkukieli
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Alanimeke
romaani
Ilmestymisaika
Sivumäärä
253
Kustantaja
Kieli
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
238
Kustantaja
Kieli
Kääntäjä