Typpö, Asko

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

Kuva: Asko Typön kotiarkisto

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Nimi

Tyyppi

kuvakirjat

Tyyppi

runokokoelmat

Kirjailijan omat sanat

"Lasteni mukaan olen hulluna Keski-Pohjanmaahan ja Ullavaan. Mahtavimmat hetkeni koen, kun saan rauhassa tuijottaa vaikkapa Martta Vähälän tai Veikko Vionojan jotakin luomusta kynttilä pöydällä.

Kirjoitettava on, enemmän vielä ajateltava, joskus olla tekemättä kumpaakaan. Olla kaksin, olla yksin, ryhmässä, mutta ennen kaikkea luonnossa. Sopusoinnussa itsensä (sopiva ristiriita on kyllä luonteenomaista eri prosesseissa), eläinten ja muun ympäröivän maailman kanssa.

Kirjoittamisesta voisin sanoa kuten muinoin "Navigare necesse est, vivere non est." Jännittävin tilanne on pihdata sitä viimeistä runoa tulevaan kokoelmaan; lähinnä siitä syystä, että julkistamisen jälkeen saattaa odottaa melkoinen henkinen krapula. Vältä TV:tä, älä kirjoja; vältä Internettiä, mutta älä ihmisiä.

Katson omassa arkisessa työssäni, ettei esim. merkintä "kol./hart.kirj. Keskipohjanmaa-lehdessä 1981-1982" ole sitä, mitä kirjallisella työllä tarkoitetaan, koska en ole toimittaja... Toivon, että puheissani voisin ilmentää sitä, millä on myös kaunokirjallista merkitystä (noin 250-270 puhetta joka vuosi)."

Elämäkertatietoa

Syntynyt
9.4.1948 Rautio (nyk. Kalajoki)

Koulutus
Yo 1968 Kalajoen yhteiskoulu, teologian kandidaatti 1977, teologian maisteri 1978. Vihitty papiksi Oulussa 1977. Pastorin tutkinto 1980.

Ammatti
Pappi. Kaustisen ja Ullavan seurakunnan kappalainen.

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Asko Typön runoja on julkaistu myös antologioissa Runomarjoja Vääräjoen varrelta (Raution kotiseutuyhdistys, 2001) ja Aurinko lähellä tähkää (SRK, 2001).