Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Typpö, Asko

Kuvatiedoston lataaminen
Photograph information
Kuva: Asko Typön kotiarkisto
Synnyinaika
Synnyinpaikka
Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat
Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat
Tekijän käyttämä kieli
Kansallisuus
Maakunta-alue
Teokset
Nimi
Tyyppi
kuvakirjat
Tyyppi
runokokoelmat
Kirjailijan omat sanat
"Lasteni mukaan olen hulluna Keski-Pohjanmaahan ja Ullavaan. Mahtavimmat hetkeni koen, kun saan rauhassa tuijottaa vaikkapa Martta Vähälän tai Veikko Vionojan jotakin luomusta kynttilä pöydällä.

Kirjoitettava on, enemmän vielä ajateltava, joskus olla tekemättä kumpaakaan. Olla kaksin, olla yksin, ryhmässä, mutta ennen kaikkea luonnossa. Sopusoinnussa itsensä (sopiva ristiriita on kyllä luonteenomaista eri prosesseissa), eläinten ja muun ympäröivän maailman kanssa.

Kirjoittamisesta voisin sanoa kuten muinoin "Navigare necesse est, vivere non est." Jännittävin tilanne on pihdata sitä viimeistä runoa tulevaan kokoelmaan; lähinnä siitä syystä, että julkistamisen jälkeen saattaa odottaa melkoinen henkinen krapula. Vältä TV:tä, älä kirjoja; vältä Internettiä, mutta älä ihmisiä.

Katson omassa arkisessa työssäni, ettei esim. merkintä "kol./hart.kirj. Keskipohjanmaa-lehdessä 1981-1982" ole sitä, mitä kirjallisella työllä tarkoitetaan, koska en ole toimittaja... Toivon, että puheissani voisin ilmentää sitä, millä on myös kaunokirjallista merkitystä (noin 250-270 puhetta joka vuosi)."
Elämäkertatietoa
Syntynyt
9.4.1948 Rautio (nyk. Kalajoki)

Koulutus
Yo 1968 Kalajoen yhteiskoulu, teologian kandidaatti 1977, teologian maisteri 1978. Vihitty papiksi Oulussa 1977. Pastorin tutkinto 1980.

Ammatti
Pappi. Kaustisen ja Ullavan seurakunnan kappalainen.
Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa
Asko Typön runoja on julkaistu myös antologioissa Runomarjoja Vääräjoen varrelta (Raution kotiseutuyhdistys, 2001) ja Aurinko lähellä tähkää (SRK, 2001).