Leinonen, Anne

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

© Terhi Sinikorpi

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Koulutus tai tutkinto

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Nimi

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

novellikokoelmat

Tyyppi

novellit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

novellikokoelmat

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

novellikokoelmat

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

novellit

Nimi

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellikokoelmat

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

romaanit

Muut teokset

Tyyppi

fyysinen teos

Tyyppi

fyysinen teos

Tyyppi

fyysinen teos

Kirjailijan omat sanat

Merkittävintä kirjoittamisessani on jakaminen. Pidän yhteistyöstä ja olen kirjoittanut nuortenkirjoja yhdessä lapsuudenystäväni Eija Laitisen kanssa.

Elämäkertatietoa

toimet:
Työskentelee tällä hetkellä kustannustoimittajana ja kirjailijana.

opinnot:
Valmistunut Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi, pääaineena maantiede.

palkinnot:
WSOY:n nuortenkirjakilpailun 1. palkinto yhdessä Eija Laitisen kanssa, 1999
Kansan sivistysliiton palkinto yhdessä Eija Laitisen kanssa, 2000
Atorox-palkinto novellista Valkeita lankoja, 2004
Portti-palkinto novellista Valkeita lankoja, 2003
Useita kunniamainintoja ja palkintosijoja Portin kirjoituskilpailussa

Kirjailija on mukana myös seuraavissa järjestöissä: Mikkelin Kirjoittajat ry Suomen Nuorisokirjailijat ry Suomen Tieteiskirjoittajat ry KAUK! eli Kirja astuu ulos kansistaan -hanke.

- - -

Luonnehdinta

Anne Leinonen on juvalaissyntyinen kustannustoimittaja, kirjailija ja kirjoittajaohjaaja. Lapsuudenystävänsä Eija Lappalaisen kanssa yhdessä kirjoitetut nuortenromaanit sijoittuvat usein eteläsavolaisiin maisemiin. Anne Leinosen tieteis- ja fantasianovellit ovat toisista maailmoista. Kirjailijana hän on eräänlainen reaalifantastikko.
Faktaa

Anne Leinonen syntyi 25.10.1973 Juvan Nääringin kylässä kaksilapsiseen maanviljelijäperheeseen. Hän kävi Nääringin ala-asteen. Yläasteen hän kävi Juvan kirkonkylällä ja kirjoitti ylioppilaaksi Juvan lukiosta vuonna 1992. Sen jälkeen Anne Leinonen opiskeli Helsingin yliopistossa pääaineenaan maantiede ja valmistui filosofian maisteriksi 1997.

Valmistuttuaan hän on toiminut tuottajana ja WSOY:n kustannustoimittajana. Hän asuu Ristiinassa, on naimisissa ja hänellä on yksi lapsi. Anne Leinonen harrastaa science fiction- ja fantasiakirjallisuutta, elokuvia, tv-sarjoja ja yhdistystoimintaa.
Kirjailijaura

Nääringin ala-asteella opettajat suhtautuivat taiteisiin kannustaen. Anne lainasi koulun kirjastosta ja kirjastoautosta kaikkea mahdollista sarjakuvista poikakirjoihin ja historiallisiin romaaneihin. Tarinat ja maailmat kiehtoivat häntä, erityisesti fantasiamaailma. Annen mielikirjoja olivat Susan Cooperin Pimeä nousee –sarjan teokset. Annesta piti tulla taidemaalari, mutta kirjoittamisesta tulikin intohimo. Jo lapsena hän kirjoitti ystävänsä Eijan Lappalaisen (o.s. Laitinen) kanssa tarinoita sekä kauhu- ja fantasianovelleja. Ensimmäinen julkaistu teksti oli 11-vuotiaan Anne Leinosen runo juvalaisessa antologiassa. Teksteistä saatu palaute ja ateljeekritiikki olivat tärkeä askel kohti kirjailijuutta. Anne opiskeli kirjoittamista Mikkelin Kirjoittajien ja Oriveden opiston kursseilla.

Yläasteella Anne ja Eija alkoivat kirjoittaa yhdessä ketjutarinoita. Vuonna 1999 he alkoivat työstää nuortenromaanin käsikirjoitusta. WSOY julkisti nuortenkirjoituskilpailun ja he voittivat sen. Yhteinen esikoisromaani Lokkeja rakastava veli ilmestyi WSOY:n kustantamana vuonna 2000. Siitä alkoi edelleen jatkuva yhteistyö kustantajan kanssa. Sen jälkeen Anne Leinonen ja Eija Lappalainen ovat julkaisseet yhdessä viisi romaania. Anne on kirjoittanut myös novelleja, lehtiartikkeleita ja toimittanut useita kirjoja. Anne Leinonen käyttää edelleen esilukijoita ja toimii useissa kirjallisissa verkostoissa, joiden kautta hän on saanut luottolukijoita. Eija Lappalaisen isä kirjailija Tarmo Laitinen on kuulunut myös romaanikäsikirjoitusten työstövaiheessa kirjalliseen palauterinkiin.

Teksteissään Anne Leinonen kuvaa mm. toiseuden tunnetta, sukupolvien välisiä eroja, läheisen menettämistä ja surusta toipumista. Hänen ihmiskuvauksessaan keskeisintä ovat ristiriidat ja ihmisten motiivit.

(Etelä-Savon kirjailijat)

- - -

Lapsuudenystävät Eija Lappalainen (ent. Laitinen, s. 1975) ja Anne Leinonen (s. 1973) ovat lähtöisin Juvan maaseudulta eteläsavolaisesta kylästä. Juvan jälkeen he ovat maistelleet opiskelu- ja työelämää eri paikkakunnilla. Anne on filosofian maisteri (pääaineena maantiede) ja Eija on medianomi, graafinen suunnittelija. Eija on opiskellut aiemmin myös kuvataiteita ja vaatetussuunnittelua. Nykyään Anne on oppimateriaalituottaja ja asuu Ristiinassa. Eija tekee työkseen graafista suunnittelua ja asuu Helsingissä.

Yhteisten kirjojen teko on heillä jatkuvaa vuorovaikutusta: joko linjojen kautta käytävää keskustelua puhelimen ja sähköpostin välityksellä tai tapaamisia ideariihissä, missä tapahtumarakennetta ja henkilöhahmoja suunnitellaan yhdessä. Itse kirjoitusvaiheessa he muokkaavat tarinaa vuorovedoin. Yhteiskirjoittamisen mottona heillä on ”toinen saa koskea toisen kirjoittamaan tekstiin vapaasti”.

Annen science fiction– ja fantasianovelleja on julkaistu eri lehdissä ja antologioissa, sekä omassa novellikokoelmassa Valkeita lankoja (WSOY 2006). Hänet on palkittu kolmesti vuoden parhaimmalle kotimaiselle tieteis- tai fantasianovellille myönnettävällä Atorox-palkinnolla.
Oman kirjoittamistyön lisäksi Anne kustantaa verkkolehti Usvaa, joka on keskittynyt laadukkaan suomalaisen spekulatiivisen fiktion esilletuomiseen.

(WSOY)

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Novelleja lehdissä ja antologioissa:

-Suhde. Novelli on ilmestynyt antologiassa Naurunalaiset ja itkunalaiset (toim. Mari Mörö), Mikkelin kirjoittajat ry, 1990.
-Vuokralle halutaan. Novelli on ilmestynyt antologiassa Häiriö (toim. Mari Mörö), Mikkelin kirjoittajat ry, 1997.
-Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa. Portti 2/1999
-Umpipuun lapsi. Portti 1/2000
-Tänään kosketin maailmaa. Portti 4/2001 (Kirjoitettu yhdessä Petri Laineen kanssa.)
-Sankarit eivät kulje junissa. Finnzine 4/2001
-Yksi lentää pois. Spin 3/2002
-Ilottomien ihmisten kylä. Portti 2/2002
-Valkeita lankoja. Portti 4/2003
-Koiperhoset. Portti 2/2003
-Velhonaisen salli elää. Portti 2/2004
-Lautturin tytär. Portti 1/2004
-Shh, Shh, ne sanoivat. Kabinettikertomuksia 5, 2005
-Rusakko. Portti 4/2005
-Mestariseppä. Portti 1/2005
-Toisinkainen. Portti 1/2006

Artikkeli:
Novellin tekniikka, teoksessa Kirjoita kosmos. Opas spekulatiivisen fiktion kirjoittamiseen. Toim. Anne Leinonen. Kustantajat: Suomen Tieteiskirjoittajat ry. ja Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry. (2006)

Lähteitä ja viittauksia

Kotimaisia lasten- ja nuortenkirjailijoita 4. Loivamaa, Ismo. BTJ, 2004.