Lehtineva, Tiina

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Nimi

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Kirjailijan omat sanat

Pohdintaa kirjailijantyöstä:

Olen aina ollut tarinankertoja. Kun en vielä osannut kirjoittaa, kerroin suullisia tarinoita ystäville, perheelleni ja jopa opettajilleni. Ensimmäinen isompi kirjoitustyö oli viisiosainen tarinasarja koirastani Ruusasta. Nämä nitojalla toisiinsa kiinnitetyistä ruutupapereista koostuvat kirjat ovat vieläkin äidilläni tallessa. Sen jälkeen kirjoitin melkein mitä vain. Tarinavihkoni täyttyi nopeasti koulussa ja sinne tuli kirjoitettua jos jonkinlaista seikkailua. Toinen intohimoni oli lukeminen. Luin paljon. Varsinkin Merja Jalon Nummelan ponitalli -sarja iski minuun ja luin sarjan läpi uudelleen ja uudelleen. Yläasteelle päästyäni aloin kyllästyä sarjaan, kasvoin siitä ulos, mutta en löytänyt mitään muutakaan luettavaa. Päätin kirjoittaa itse oman tarinani. Näin suntyi Unelmien painajainen. Seuraavana vuonna tarina jatkui ja lukioon päästyäni, minulla oli jo kolmen kirjan verran tarinaa kirjoitettuna.

Kirjoittaminen ei ole minulle harrastus tai työ, vaan hyvä ystävä. Se on minulle terapiaa ja samalla rakasta puuhaa, josta tuskin voin koskaan luopua. Olen kirjoittamalla oppinut itsestäni asioita, jotka muuten olisivat jääneet piiloon ja toisaalta olen saanut kirjojen hahmoista sellaisia ystäviä, etten ole koskaan tuntenut olevani täysin yksin. Heidän luokseen voi aina palata. Ja kun alan kirjoittaa, en suunnittele mitään etukäteen, vaan annan henkilöiden tehdä omat valintansa.

Heittäydyin kirjoittamiseen ja siinä saattaa mennä tuntikausia, ennen kuin havahdun taas tähän maailmaan. Yksi tärkeä asia, jota teksteilläni yritän saada voitettua on ennakkoluulot Jumalaan uskovien nuorten ja uskomattomien nuorten välillä. Puolin ja toisin toisesta ajatellaan vaikka mitä, vaikka tässä ollaan ihan samanlaisia - samat vaikeudet, heikkoudet ja toiveet molemmilta löytyy. Olen itse ollut uskossa seiskaluokalta asti ja harmikseni olen saanut huomata, että nämä ennakkoluulot ovat pahimmillaan rasistisia. Toisen seurassa ei voi olla, koska se on tai ei ole uskossa. Aivan kuin sillä toisella olisi jokin kamala tauti, joka saattaa tarttua - usko tai uskottomuus.

Jotain omakohtaista:

Elämässäni tärkeintä on kihlattuni ja yhteinen aika hänen kanssaan. Arki on kiireistä ja illat kuluu erilaisten harrastusten parissa. Yritän rentoutua, kun ehdin. Luemme paljon yhdessä. Lempikirjoja on paljon, joten niistä mainittakoon vaikkapa Muurahaiset ja Hobitti. Liikun paljon, enkä osaisi palata vanhaan elämään, jossa vietin suuren osan vapaa-ajastani kotosalla ollen vain. Kaipaan ulos ja salille hikoilemaan! Se on hyvää vastapainoa myös kirjoittamiselle.

Omat sanat, motto tms.

Ihmisen pitää tavoitella sellaista, mikä tekee hänet onnelliseksi. Jokaisella on jokin asia, jokin sellainen, joka saa hänet onnelliseksi. Itsensä toteuttaminen kuuluu jokaiselle ja siihen liittyvä luovuus on tarkoitettu jokaisen käytettäväksi. Tavoittele rohkeasti sitä, mihin sydämesi sinua vetää, sillä vain sinä itse voit olla omien unelmiesi tiellä!

Elämäkertatietoa

Tiina Lehtineva on opiskellut Kurikan lukiossa 2003-2006, Etelä-Pohjanmaan opistossa 2007-2008 ja Kurikan ammattikoulussa 2008-2009.

Hän on saanut Vuoden maineteko 2005 -palkinnon, joka on Kurikan kaupungin myöntämä tunnustus esikoiskirjailijalle.

Lehtineva on saanut myös Aikamedia-kustantamon Vuoden kirjailija 2011 -palkinnon.

Harrastuksena elokuvat, kuntosalit, käsityöt, lukeminen, maalaus, nyrkkeily ja ratsastus.

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Unelmien talli –sarja:
Unelmien painajainen, Aikamedia 2005
Unelmien laukka, Aikamedia 2007
Unelmien tahdon, Aikamedia 2008
Unelmien sinä, Mediapinta 2009
Unelmien lupaus, Mediapinta 2010

Älä itke enkeli, Aikamedia 2009
Piparminttupoika, Aikamedia 2011
Kuin perhosen tanssi, Aikamedia 2012

Tekstinäyte

Kuuntelin hetken poikien jutustelua Emilian kanssa. Minua alkoi ujostuttaa. Painoin pääni paremmin tyynyyn ja siirsin katseeni ulos ikkunasta, joka oli heti sänkyni vieressä. Huone oli kolmannessa kerroksessa, joten en nähnyt paljoakaan. Istualtani olisin nähnyt kaupunkia, mutta makuulta ikkunasta näkyi suurimmaksi osaksi vain sinistä taivasta. Pyörittelin rukousnauhan helmiä sormieni välissä ja tunsin, kuinka vatsassa kirpaisi välillä. Jooa seisoi siinä aivan vieressä...
- Jooa…, kuiskasin hiljaa ja yllätyksekseni poika kuuli sen ja kääntyi katsomaan minuun.
- Mitä Lotta? Jooa kysyi. Pojan silmissä tuikki mukavasti. Olisin halunnut uppoutua katselemaan sitä tuiketta, mutten pystynyt. Minua ujostutti liikaa.
- Voisitko sä katsoa tuolta kassista, onko siellä piparminttukarkkeja?
Jooa tuli sänkyni viereen, kyykistyi ja tutki kassia. Pian rapiseva piparminttukarkkipussi tarttui pojan käteen. Hän nousi iloisena ja ojensi pussia minua kohden. - Tämä?
Hymyilin. - Joo, otin pussin ja avasin sen. Pian makea karkki jo suli kielelläni. - Haluatko sä? tarjosin pussia Jooaa kohden.
- Kiitti, Jooa sanoi ja otti yhden karkin. - Nämä on mun lemppareita.
- Mun myös! iloitsin ja uskaltauduin ensimmäistä kertaa rennosti nauramaan Jooan kanssa. En hävennyt enää paljaita kulmiani.
- Jooa! Petteri kutsui ja pilasi iloisen hetken. - Meidän pitää mennä.
Jooa nyökkäsi ja vilkaisi vielä minuun. Hän iski nopeasti silmää. Pojan kasvoille jäi lämpöinen hymy, joka nostatti rypyt takaisin silmäkulmiin. Siinä hetkessä minä olin myyty.
Pojat katosivat, ja huoneeseen tuli hiljaista. Emilia tuijotti minua paljonpuhuvalla katseella. Tunsin sen, vaikka en katsonutkaan Emiliaan. Puna kohosi kasvoilleni ja yritin katsoa muualle.
- Mitä minun uteliaat silmäni näkivätkään? Emilia aloitti.
- Saako olla piparminttupoika? kysyin ja heitin Emiliaa karkilla. Tyttö oli kuitenkin revennyt nauruun ja nauroi makeasti vedet silmissä. Minä en ymmärtänyt mitään.
- Vai piparminttupoika…, Emilia sai sanottua kaiken nauramisen keskeltä ja katsoi minua huvittuneesti.
Ymmärsin, mitä olin sanonut. Minua hävetti. - Karkki, korjasin. - Piparminttukarkki…, jatkoin hiljaa, vaikka ei sillä ollut enää merkitystä. Olin jo mokannut.
(Piparminttupoika, s. 27-29)

Lähteitä ja viittauksia

Kotimaisia lasten- ja nuortenkirjailijoita 6. Loivamaa, Ismo. BTJ, 2009.