Uhinki, Ritva

Synnyinpaikka

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

romaanit

Kirjailijan omat sanat

Tärkeä asia: unet.
Työssäni psykoanalyytikkona ja terapeuttina unet ovat jatkuva inspiraation lähde, samoin työyhteisökoulutuksessa ja uniretriiteissä käsiteltävät unet avaavat uusia näköaloja.

Unien kieli on samalla symbolista ja konkreettista. Se minkä ohi kiireessä kuljemme näyttäytyy unien valkokankaalla. Alitajunta auttaa.

Elämäkertatietoa

Syntynyt
Turussa, asuu Turussa

Opinnot
FM, psykologi, psykoanalyytikko

Ammatti
psykoanalyytikko

Harrastukset
musiikki, hiljaisuus

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Kuvakirja
Tuomon hirmuhirviö. Tapani Baggen kanssa. WSOY 1994Muu tuotanto
Vahingosta viisastuu. Juhani Vääriskosken kanssa. Työministeriö 1995
The termination phase in psychoanalysis and in psychotherapy. Åbo Akademi 1999

Tekstinäyte

Tällä hetkellä olen jatkamassa tätä terapian lopettamisvaiheen tutkimista, josta kirjoitin Psykoterapia-lehteen 2/1995, ja koulutusmateriaalia kirjassa The termination phase in psychoanalysis and in psychotherapy.


Psykoanalyysin lopettamisvaihe: yleistä

Mitä analyysiltä odotetaan, mitä sen aikana on ajateltu tapahtuvan ja mitä todella tapahtuu, vaikuttaa siihen milloin on lopettamisen aika. Ajattelen itse, että on tärkeää saada korjaus, jos sitä tarvitaan sekä narsististen että oidipaalisten ongelmien kohdalla. Ilon löytyminen siitä, että tulee hyvin vastaanotetuksi ja ymmärretyksi on voimanlähde, mutta ellei oma oidipaaliteema ole tullut tulkituksi, sitä vain toistetaan erilaisin muunnelmin. Tämä kaikki kuuluu analyysin vanhoja vääristymiä ja puutteita korjaavaan tehtävään. Uusi kasvu ja kehitys on oleellista. Monen potilaan kohdalla hoidossa on kyse kehityksessä olevien puutteiden näkemisestä ja korjaamisesta. Vasta todellisen itsensä tunteminen ja sen arvostaminen on mielestäni se riittävä ja välttämätön ehto, jonka haluaisin hyvälle analyysille antaa. Kuten japanilainen Koan sen pelkistää:
"Näytä minulle ne kasvot,
jotka sinulla oli
ennenkuin isäsi ja äitisi syntyivät."
Tällä ytimellä on monta nimeä kuten "true self" jne. Sen löytyminen on joka kerta ennalta tietämätöntä uuden salaisuuden paljastamista. Tämä pyrkimys omaan totuuteen on aina vastarinnan takana niin potilaalla kuin analyytikollakin. Kriteerit analyysin loppuvaiheelle tuntuvat teknisiltä ja kuolleilta, sellaisilta, jotka voidaan määritellä. Elämää ei voida määritellä. Luovan prosessin tulos ei asetu näihin rajoihin. Silti näitäkin tekijöitä kannattaa miettiä osana tätä matkaa.