Ahlroos, Arvo

On sama kuin

Kirjailijan muu nimi

Ahlroos, Arvo Aleksi
Kaskamo, Arvo

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Luottamustehtävät ja jäsenyydet

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Muut teokset

Tyyppi

fyysinen teos

Elämäkertatietoa

Ammatti: tv-dokumentaristi.

Luottamustoimet ja jäsenyydet:
Keski-Suomen kirjalijat r.y:n ensimmäinen sihteeri.
RTTL:n puheenjohtaja 1982 - 84.
Tekijänoikeuskomitean jäsen 1983 - 91.

Harrastukset:
kirjallisuus ja viinit

Palkinnot:
Arvi Jäntin palkinto 1961.

Kirjailijaesittely

Arvo Ahlroos on lyyrikko ja antologiakirjailija, joka on toimittanut ja julkaissut tietokirjoja. Ahlroos on moneen kertaan palkittu Yleisradion dokumenttitoimittaja ja elokuvamies, joka on tehnyt toistasataa tv-dokumenttia, laatinut elokuvakäsikirjoituksia sekä suunnitellut ja ohjannut elokuvia. Kriitikkona ja kolumnistinakin hän on ollut ahkera.

Ahlroos on uuttera ja monipuolinen, kymmeniä luottamustehtäviä hoitanut järjestömies. Hän oli perustamassa pääkaupunkilaisena pidetyn Suomen Kirjailijaliiton vastapainoksi Keski-Suomen Kirjailijoita, jonka ensimmäinen sihteeri hänestä tuli.

Runoutta Ahlroos alkoi harrastaa entistä aktiivisemmin Voionmaan opistossa, Työväen akatemiassa ja Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa. Kaunokirjallisen tuotannon hän aloitti yhteiskokoelmassa Matkaopas huomiseen, jonka muut kirjoittajat ovat Kari Aronpuro, Pertti Lumirae ja Jaani Viherluoto. Kulttuurityössä Ahlroosin läheisiksi ystäviksi tulivat Lauri Viita, Veikko Sinisalo ja monet muut.

Sylisi orkideat on eroottisten runojen ja piirrosten kokoelma. Runot ovat ekspressiivisiä ja vahvakuvaisia, ja ilmaisu milloin vapautuu puheenomaiseksi, milloin pelkistyy muutamaksi vedoksi. Aisti-iloa tuovat rakkauden lisäksi matkat ja maisemat. ”Meissä asuu / alaston ihminen.”

Huulien taakse vangittu ääni sisältää alaotsikkonsa mukaisesti mediakriittisiä runoja. Ne kieltävät jäämästä makaamaan informaatio- ja mediatuleen. Yksilöllä on yhteiskunnan sähkövirtojen ja viestinnän sähkösokkien vastapainona ”yön hiljainen hetki / runouden hiljaiset virrat”. Ahlroosin kuva ihmisestä ja mediasta on näköinen: ”Meitä muutetaan yhä enemmän informaation muotoon”. Ahlroos viittaa Platonin oppiin harha- ja ideamaailmasta, kun hän mainitsee informaatioyhteiskunnan runsaat harhat ja osatotuudet.

Esitystapa myötäilee aihetta: sokkitehot, banaalius, lume, myytit, toistelu ja liioittelu sysivät toisiaan. Kirjan kokonaisuus on silti hallittu ja tyylikäs. Median pinnallistama tajunta ja kieli on kirjassa vain aiheena, runojen puhujalla on toisenlainen tajunta.

Katriina Kajannes

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Antologiat
Soidinkuu : antologia (toimitustyö: Martti Pulakka). Kopijyvä 2000.

Tietokirjallisuus:
Kukoistus kuoressaan : maaseudun kulttuuripolitiikan tarkastelua (toim.). Gummerus 1964.
Jäädytetyt saatavat : vasemmistopolitiikan uutta suuntaa (toim.). Gummerus 1965.
Henrik Tikkanen, Testamenttini elämälle : puhetta ja kuvia elämästä ja kuolemasta, rakkaudesta, sodasta ja rauhasta (toim. yhdessä Heikki Karkkolaisen kanssa). Tammi 1993.
Väinö Tanner, monen särmän mies : vuosisadan vaikuttaja tänään (toim. yhdessä Ritva-Liisa Pilhjertan kanssa). Väinö Tannerin säätiö 1998.

Muu tuotanto:
Runoja eri julkaisuissa
Kirjallisuusarvosteluja, pakinoita ja kolumneja vuosina 1960 - 65 Keskisuomalaiseen, Jyväskylän ylioppilaslehteen, Yykoo-lehteen ja Jyväskylän sanomiin.
Kirjallisuusaiheisia käsikirjoituksia ja dokumenttielokuvia 1965 - 2000.

Tekstinäyte

Meissä asuu
alaston ihminen.
[Sylisi orkideat, Atena 1997, 7]

Asumme sosiaaliapatiassa
jossa katsoja ottaa valheen vastaan
rakastaa ja hellii sitä,
menee sen kanssa vuoteeseen
ja näkee siitä unta.

Tv minun paimeneni
eikä minulta mitään
puutu.

Kaikkivaltias väline
taivaan ja maan luoja.
[Huulien taakse vangittu ääni, Edico 2008, 69]