Hłasko, Marek

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Kuolinaika

Ammatti

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellikokoelmat

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

novellikokoelmat

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellit

Elämäkertatietoa

Hłaskon elämä on erittäin mytologisoitu, ja huomattavaa osaa sitä koskevista legendoista levitti hän itse. Hän syntyi Varsovassa Maciej Hłaskon ja Maria Łucjan, os. Rosiakin pojaksi. Kasteensa hän sai varsin myöhään, vasta 26. joulukuuta 1935. Pojan vanhemmat erosivat tämän ollessa 3-vuotias, ja Maciej meni seuraavana vuonna uusiin naimisiin, mutta kuoli 13. syyskuuta 1939.

Hłaskon lapsuutta varjosti toinen maailmansota. Hän oli äitinsä Marian kanssa Varsovassa kansannousun aikaan ja muutti sen jälkeen Częstochowaan. Äiti ja poika siirtyivät sieltä Chorzówin ja Białystokin kautta lopulta vuonna 1946 Wrocławiin. Opintovuosiensa jälkeen Hłasko sai ajokortin 16-vuotiaana ja aloitti työnsä pakettiautonkuljettajana. Kuten hänen oppilaitoksensa, myös hänen työpaikkansa vaihtelivat useasti.

Jo vuonna 1951 Hłaskolta ilmestyi novellikokoelma Baza Sokołowska. Hän eli mm. Pariisissa, Saksassa, Italiassa ja Israelissa ennen asettumistaan vakituisesti Saksaan vuonna 1960. Hänen vaimonsa oli saksalainen näyttelijätär Sonja Ziemann. Hłaskoa vastaan nostettiin lehdistökampanja, hän joutui toistuvasti vangituksi ja yritti itsemurhaa. Hänen kärsimänsä mielenterveys- ja muut ongelmat johtivat avioeroon 1965 ja sitten muuttoon Los Angelesiin 1966.

Marek Hłasko kuoli oletettavasti oman käden kautta Wiesbadenissa vuonna 1969.

Vaikka Marek Hłasko oli kuollessaan vain 35-vuotias, hän ehti luoda laajan ja monipuolisen kirjallisen tuotannon. Osa töistä sai julkaisunsa vasta kirjailijan kuoleman jälkeen.

Hłasko kirjoitti arvostettuja romaaneja ja novelleja, mutta myös useita elokuvakäsikirjoituksia.

(Wikipedia)