Beaumarchais, Pierre Augustin

Kirjailijan muu nimi

Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais

Synnyinaika

Kuolinaika

Koulukunnat ja ajanjaksot

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Elämäkertatietoa

Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais (24.1.1732 - 18.5.1799) oli lähtöisin vaatimattomista oloista. Hänen isänsä oli kelloseppä ja Pierre oli perheen kuudesta lpasesta ainoa poika. Poika kulki isänsä jalanjälkiä ja opetteli kellosepän ammatin. Hänestä tuli ammatissaan hyvin taitava ja hänen keksintönsä auttoivat häntä urallaan eteenpäin. Hän oli myös musikaalisesti lahjakas ja vuonna 1758 hänestä tuli Ludvig XV:n tyttärien musiikinopettaja. Vaiheikkaan elämänsä aikana hän toimi myös kuninkaan vakoojana, keinottelijana, vallakumoustaistelijana ja diplomaattina Amerikassa, missä hän tapasi myös Benjamin Franklinin ja John Adamsin. Hän oli elämänsä aikana jatkuvasti sotkeutuneena erilaisiin oikeusjuttuihin, joista hän useimmiten selviytyi taitavasti voittajana.

Useimmat meistä tuntevat Beaumrchaisen ehkä kuitenkin parhaiten näytelmäkirjailijana. Hänen ensimmäiset näytelmänsä Eugenie, 1767 ja Les deux Amis, 1769 eivät olleet menestyksiä ja jäivät pian unhoon. Vasta hänen komediansa Le Barbier de Seville, 1775 ja Mariage de Figaro saavuttivat suuren suosion ja lopulta kuolemattomuuden Mozartin ja Rossinin oopperoiden myötä. Kirjojen aatelistoa ja hovia pilkkaavan näkökulman on sanottu olleen yhtenä kipinänä Ranskan vallankumouksen puhkeamiselle. Beaumarchais itse pakeni vallankumouksen tieltä Englantiin ja Hollantiin. Ranskaan hän palasi omaisuutensa menettäneenä ja köyhtyneenä. Hän kuoli äkillisesti Pariisissa 67-vuotiaana.

Leena Paro

Lähde: European Authors 1000-1900: a Biographical Dictionary of European Literature, ed by Stanley Kunitz and Vineta Colby. New York: H W Wilson Company, 1967.