Vuola, Sinikka

Kuvatiedoston lataaminen
Photograph information
kuva: Tuukka Ylönen

 
 
Nimi
Vuola, Sinikka
Synnyinaika
Synnyinpaikka
Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat
Koulutus tai tutkinto
Tekijän saamat palkinnot
Tekijän käyttämä kieli
Kansallisuus
Maakunta-alue
Muu tekijä, esim. toimittaja
Kirjailijan omat sanat

Ala-asteella se alkoi: keskeyttelin luokkatovereitani usein kesken puheen ja korjasin heidän kielenkäyttöään. Sama rasittava tapa jatkuu ikävä kyllä edelleen. Kielioppi on ollut lapsesta asti suuri rakkauteni. On kiva mietiskellä kielen sääntöjä ja poikkeuksia, pilkkusääntöjä, taivutuskaavoja, relatiivilauseita ja lauseoppia, objektin ongelmia sekä ylipäänsä äidinkielen sudenkuoppia. Kun aikuisiällä työskentelin ensimmäistä kertaa kustannusyhtiössä, olin häkeltyneesti riemuissani siitä, että rasittava pakkomielteeni vihdoin palkittiin.

Tästä tullaan siihen, että runoudellahan ei voi olla kielioppia. Uuden runon edessä on joka kerta kuin tyhjyyden edessä: taas kerran on selvitettävä, mitä voi sanoa ja millä tavalla, mitä menetelmiä ja sanastoja käsillä oleva teksti vapauttaa ja mitä se sitoo; ja mikä jännittävintä, tuleeko yritys onnistumaan, teksti syntymään, kieli (tai ennemminkin kirjoittaja) taipumaan. Osmo Ikolan Nykysuomen käsikirjan täsmällisyydestä on melkoinen matka runon muljahtelevaan epävarmuuteen.

Tykkään tiiviistä muodosta. Kirjoitan sekä novelleja että runoja, ja jossakin vaiheessa epäröin, kumpaan olisi syytä keskittyä. Esikoispoikani syntymä vuoden 2004 lopussa merkitsi melkoisen voiman haltuunottoa: kävin läpi sekä äidinkieltä että lapsenkieltä, jokin tiiviisti suljettu portti raottui, ja niin kirjoitin valmiiksi esikoisrunokokoelmani Orkesteri jota emme kuule.

Maailmankirjallisuudessa on yksittäisiä teoksia ja jopa yksittäisiä lauseita, joita rakastan yli kaiken, ja tiettyjä säkeitä ja virkkeitä toistelen ajatuksissani kuin mantroja, niin tiheitä ja merkittäviä ne minulle ovat. Minulla on eri kielialueiden kirjailijoissa eräitä sielunsisaria ja -veljiä, joita en kuitenkaan lähde nimeämään. Kuka nyt rakkaitaan jonoon pakottaisi? Sitä paitsi aika harvoin ihailen jonkun kirjailijan koko tuotantoa kauttaaltaan; syvimmät kiintymyksen kohteeni ovat yleensä yksittäisiä romaaneja/runoja/novelleja. Miellyn usein kirjoitustyyleihin, jotka voimakkaasti poikkeavat omastani. Ja: vaikuttavathan nekin kirjat, jotka ovat vielä lukematta.

Runojen fysiikkaan, rytmiin ja väriensäätelyyn Sergei Prokofjevin sävellyksillä on minulle suuri merkitys, samoin ylipäänsä sillä, että olen aikaisemmin opiskellut musiikkia. Tyhjä paperi on eräänlainen partituuri, johon stemmoja ei vielä ole merkitty näkyviin. Toisten puhetta kuullessani alan usein hahmottaa, millä tavoin ääneenlausutut sanat voisi sijoittaa paperille, ja erityisen täsmällisesti kuulen ja näen säkeenylitykset, rajakohdat, välimerkit. Suuri osa runonkirjoittamiseen menevästä ajasta kuluukin typografisten sijoittelujen kokeilemiseen: joka runon kohdalla on löydettävä omat keinonsa.

Runoilijan on siedettävä ihan uskomaton määrä kaaosta, sillä alitajuntakin pyrkii mukaan kaikin keinoin. Kun viimeistelin esikoiskirjaani, teosta, jossa viitataan hengittämiseen ja hengityselimiin, sairastin itsekin viikkokausia hengitystieinfektioita. Oman äänen etsiminen siten sekä metaforisoitui että inkarnoitui. Alitajunta ja sattuma ovat uutta tekstiä synnyttelevän kirjoittajan parhaat kaverit. Tärkeintä on, ettei niiden osuutta pyri estämään. Kun antautuu mahdollisuuksille, toisinaan sattuu niin, että viikko- tai kuukausikausia ratkaisemattomuuttaan kiusannut kohta tekstissä selkenee ja runo paljastaa oman kielioppinsa: näinhän se onkin.
Elämäkertatietoa
Sinikka Vuola (s. 1972) on helsinkiläinen runoilija. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri. Vuola on työskennellyt mm. tiedottajana ja tietokirjatoimittajana. Orkesteri jota emme kuule on Vuolan esikoiskokoelma. Vuolan harrastuksena on klassinen musiikki.

Lukukeskus

---

toimet:
työskennellyt mm. kustannus-, vakuutus-, opetus-, tiedotus-, toimitus- ja uhkapelialalla

opinnot:
Filosofian maisteri Helsingin yliopistosta (pääaine yleinen kirjallisuustiede, sivuaineet kotimainen kirjallisuus, keskiajan tutkimus, musiikkitiede).
Opiskellut lisäksi Helsingin Konservatoriossa pianon ja oboen soittoa.

harrastukset:
klassinen musiikki ja liikunta

Lisäksi proosaa, runoja (mm. Lahden runomaratonin kilpailuantologiassa Unelmat ja naamiot, 2003), esseitä, kirja-arvosteluja ja haastatteluja sekä tilaustyönä kirjailijaprofiileja eri julkaisuihin (mm. Sähköiset säkeet, Sanojen aika, Kiiltomato, MotMot, Lumooja, Kulttuurivihkot, Kirjakatsaus, Teema).


Makuasioita:

Minulla on kahdenlaista kirjarakkautta: kestosuosikit sekä kausiluonteiset ihastukset. Kestorakkaudet ovat yksittäisiä kirjoja sekä yksittäisiä lauseita ja rivejä, joiden pariin palaan yhä uudestaan. Ne eivät ehdy, vaan päinvastoin, tiettyinä elämänvaiheina ja kirjallisen kehityksen kausina suorastaan janoan niitä ja mutisen niiden sanoja itsekseni, kuin lohduttaisin tai rakentaisin itseäni. Toisaalta usein pihkaannun kirjoihin, joihin muutenkin olen tuona ajankohtana paneutumassa. Tutustuminen johtaa suurempaan tuntemiseen, ja olo on kuin rakastuneella.

Musiikissa kivijalkana ovat Mozart ja Prokofjev. Vastakohdat vetävät puoleensa: toisaalta ooppera (Puccinin Tosca ja saman herran Turandot, Janácekin Katja Kabanova, Saariahon Kaukainen rakkaus, vahvat naisroolit), ja toisaalta kamarimusiikki (Ravel, Schumann, Schubert), sekä konserttomuoto, orkesteri ja solisti dialogisina vastapooleina. Beethovenin neljäs pianokonsertto on tärkeä apu kirjoittamisessa ja yleensä tepsii, jos mikään muu (edes Prokofjev) ei tepsi. Sellokonsertot: Dvorákin loistokkuus, Schumannin liukuminen pois tasapainosta. Messiaenin Turangalîla, Shostakovitshin jazzsarjat, Bachilta kaikki.

Elokuvista olen nähnyt Buñuelin Päiväperhon ainakin kaksikymmentä kertaa. Rakkaita muita: Viscontin Kuolema Venetsiassa, Haneken Pianonopettaja, Yimoun Punainen lyhty, Sautet’n Tunteeton sydän, Webberin Tyttö ja helmikorvakoru, Weirin The Truman Show, Kubrick, Bergman, jotkut Allenit, Chaplinin myöhäistuotanto, Hitchcock ja muutenkin kauhuleffat ja jännärit.

Olen näitä suurisilmiä joiden on nähtävä taulut livenä. En osaa kuvitella jonkin pikkuruisen painokuvan ja katalogiselostuksen pohjalta, miltä teos käytännössä näyttää 3x2 m -koossa; en hahmota sillä tavalla. Amsterdamissa näin van Goghit, ne olivat niin värin kyllästämiä, että näyttivät aivan karvaisilta. Ne olivat kuin liikkeessä koko ajan: askeettisuutta, fanaattisuutta, kohtisyöksymistä, tyventä.

Myös pelit merkitsevät nopeaa siirtymää fantasiamaailmaan, ja tykkäänkin suunnattomasti sekä lautapeleistä (etenkin Alias, Carcassonne, Puerto Rico), PC-peleistä (Civilization, Age of Empires, Heroes of Might and Magic, SimCity) että melkein mistä tahansa pelaamisesta shakista krokettiin.

Mieluisia paikkoja ja miljöitä ovat alitajunnan tarjoamien unien ja oivallusten lisäksi kirjastot, hautausmaat, lentokentät, meri ja pohjattomuuden vaikutelma, vieraat kaupungit sekä eräiden PC-pelien maisemat. Historiallisena maastona kiinnostavat keskiaikaan liittyvät ilmiöt: naurukulttuuri, roomalaiskatolisuus, pyhimykset ja trubaduurit.

Tykkään matkustamisesta, Nykysuomen sanakirjasta, kirjastolaitoksesta, lukemisesta ja kieliopista, musiikin teoriasta sekä oboen ja pianon soittelusta, mikrointervalleista, peleistä ja leikeistä, askartelusta, elokuvissa käymisestä, intialaisesta ruoasta, talvesta, eläinkunnasta, epäkaupallisuudesta, valaistuista suurkaupungeista yöaikaan, yöstä kun se on sinisimmillään. Oopperasta, se kun on niin järjenvastaista: ihmiset laulavat kuollessaankin.

Inhoan tosi-tv:tä. Inhoan sitä, että kirjojen sivujen kulmia taitellaan – varma keino murtaa paperin kuidut ja turmella kirja.
Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa
Novelli "Adlerin tapaus" Gummeruksen Novellit 2006 -antologiassa.
Englanninkielinen käännös antologiassa New Finnish Fiction, kääntäjä David Hackston.

Runoja "Tässä on nainen luonnollista kokoa" antologiassa Pimppini on valloillaan (WSOY, 2012).

Runoja käännetty italiaksi antologiaan "Il limite della neve. La nuova poesia finlandese" (kääntäjä: Antonio Parente).
Tekstinäyte
Joukot ovat rautaa ja terästä, aseet kultaa ja hopeaa
kenraali, neuvonantaja, vaunut, tykki, ratsumies, sotilas,
torni, kuningaslähetti ja ratsu,
Kuningas liikkuu arvokkaasti, ruudun kerrallaan,
hän ei voi kiirehtiä
ja kävelykeppi on kolmesta kohtaa paikattu,
Linna, piirretty ja rakennettu
Upeimmissa huoneissa lattia
liian säännöllistä ruutua
jotta tuntisin oloni hyväksi,
Hän katselee kuolemaa, kuolema pullonvihreillä silmillään häntä : vihollinen
seuraa siirtojani mutta
sairaus ja kuolema eivät,
ne liikkuvat minne tahtovat Kuin Kuningatar
muut ovat nappuloita : jähmeää kultaa, hopeaa ja terästä,

(Teoksesta Musta ja punainen, Tammi 2009)


Intervalli: matka/
kahden välillä, sellaiseen ei pidä/
niin vain syöksyä. Valmistelet parhaita retkiä/
pitkään, mittaat etäisyydet linnuntietä//

laukku laukulta pakkaat järjestystä Treenaat vuosikaudet/
yhtä ainoata sävelaskelta varten,/
piirrät reitit, valmistuessaan yhä vanhenevat kartat Kynän terä//

katkeaa, hiili haalistuu Tarkka piirros purkautuu, muisto pettää/
näkyvyyden, heittäytyy tapahtuneen päälle/
kuin kaiku: harppaat paljain suin, suin päin sävelestä toiseen, lopusta alkuun,

(Teoksesta Orkesteri jota emme kuule, Tammi 2007)
Lähteitä ja viittauksia
Suomalaisia nykyrunoilijoita 2. Avain, 2011.
Automaattisesti tuotettuja vinkkejä hakusanoihin perustuen. Nuolisymbolia klikkaamalla näet vinkkauksen perusteet.
Teosvinkki: otsikko on linkki teoksen tietoihin
Kirjailijavinkki: otsikko on linkki kirjailijan tietoihin
Hakusanavinkki: lisää hakusanalla kuvailtuja teoksia
Katso myös
Dahl, Rita(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Maakunta-alue
  Uusimaa
 • Ammatti
  toimittajat
 • Ammatti
  runoilijat
 • Tekijän käyttämä kieli
  suomi
 • Ammatti
  arvostelijat
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykyrunoilijoita
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2000-2009
 • Koulutus tai tutkinto
  filosofian maisterit
 • Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat
  Helsinki
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2010-luku
 • Ammatti
  kirjailijat
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 • Sukupuoli
  nainen
 • Lähteitä ja viittauksia
  Suomalaisia nykyrunoilijoita 2. Avain, 2011.
 • Latvala, Taina(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Ammatti
  kirjailijat
 • Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat
  Helsinki
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2000-2009
 • Tekijän käyttämä kieli
  suomi
 • Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat
  Helsinki
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykykirjailijoita
 • Ammatti
  toimittajat
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2010-luku
 • Tekijän saamat palkinnot
  Kalevi Jäntin palkinto: 2007
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Sukupuoli
  nainen
 • Maakunta-alue
  Uusimaa
 • Koulutus tai tutkinto
  filosofian maisterit
 • Sinervo, Helena(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykyrunoilijoita
 • Sukupuoli
  nainen
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2000-2009
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2010-luku
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 • Ammatti
  kirjailijat
 • Ammatti
  arvostelijat
 • Ammatti
  runoilijat
 • Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat
  Helsinki
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykykirjailijoita
 • Tekijän käyttämä kieli
  suomi
 • Maakunta-alue
  Uusimaa
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Koulutus tai tutkinto
  filosofian maisterit
 • Niklander, Hannu(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Tekijän käyttämä kieli
  suomi
 • Synnyinpaikkakunta
  Helsinki
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2000-2009
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 • Ammatti
  toimittajat
 • Maakunta-alue
  Uusimaa
 • Koulutus tai tutkinto
  filosofian maisterit
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykykirjailijoita
 • Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat
  Helsinki
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2010-luku
 • Ammatti
  runoilijat
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykyrunoilijoita
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Ammatti
  kirjailijat
 • Katajavuori, Riina(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Synnyinpaikkakunta
  Helsinki
 • Tekijän käyttämä kieli
  suomi
 • Ammatti
  runoilijat
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykykirjailijoita
 • Ammatti
  kirjailijat
 • Maakunta-alue
  Uusimaa
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykyrunoilijoita
 • Sukupuoli
  nainen
 • Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat
  Helsinki
 • Koulutus tai tutkinto
  filosofian maisterit
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2010-luku
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2000-2009
 • Forsblom, Harry(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat
  Helsinki
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 • Ammatti
  arvostelijat
 • Ammatti
  runoilijat
 • Ammatti
  kirjailijat
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykykirjailijoita
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2010-luku
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2000-2009
 • Maakunta-alue
  Uusimaa
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykyrunoilijoita
 • Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat
  Helsinki
 • Tekijän käyttämä kieli
  suomi
 • Kuolinpaikkakunta
  Helsinki
 • Virolainen, Merja(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat
  Helsinki
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2010-luku
 • Sukupuoli
  nainen
 • Ammatti
  arvostelijat
 • Ammatti
  toimittajat
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 • Ammatti
  kirjailijat
 • Tekijän käyttämä kieli
  suomi
 • Koulutus tai tutkinto
  filosofian maisterit
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykyrunoilijoita
 • Ammatti
  runoilijat
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2000-2009
 • Maakunta-alue
  Uusimaa
 • Pyysalo, Joni(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Ammatti
  runoilijat
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2010-luku
 • Ammatti
  kirjailijat
 • Koulutus tai tutkinto
  filosofian maisterit
 • Tekijän käyttämä kieli
  suomi
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykykirjailijoita
 • Ammatti
  toimittajat
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Lähteitä ja viittauksia
  Suomalaisia nykyrunoilijoita 2. Avain, 2011.
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2000-2009
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykyrunoilijoita
 • Ammatti
  arvostelijat
 • Karlström, Sanna(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat
  Helsinki
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2010-luku
 • Maakunta-alue
  Uusimaa
 • Ammatti
  runoilijat
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykyrunoilijoita
 • Lähteitä ja viittauksia
  Suomalaisia nykyrunoilijoita 2. Avain, 2011.
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2000-2009
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Tekijän käyttämä kieli
  suomi
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykykirjailijoita
 • Sukupuoli
  nainen
 • Ammatti
  kirjailijat
 • Lehikoinen, Tiina(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2010-luku
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykyrunoilijoita
 • Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat
  Helsinki
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2000-2009
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 • Maakunta-alue
  Uusimaa
 • Koulutus tai tutkinto
  filosofian maisterit
 • Lähteitä ja viittauksia
  Suomalaisia nykyrunoilijoita 2. Avain, 2011.
 • Sukupuoli
  nainen
 • Ammatti
  runoilijat
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Tekijän käyttämä kieli
  suomi
 • Ammatti
  kirjailijat
 •