Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Pamuk, Orhan

Kuvatiedoston lataaminen
Photograph information
kuva: Tammi
Synnyinaika
Synnyinpaikka
Tekijän käyttämä kieli
Kansallisuus
Teokset
Tyyppi
novellit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Nimi
Tyyppi
novellit
Tyyppi
tietokirjat
Tyyppi
novellikokoelmat
Tyyppi
romaanit
Nimi
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Elämäkertatietoa
Orhan Pamuk on Turkin merkittävin ja kansainvälisesti tunnetuin nykykirjailija. Häntä kiitetään erityisesti idän ja lännen ristiriitojen kuvaamisesta ja ainutlaatuisesta kyvystä rakentaa siltoja kulttuurien välille.

Pamukin teokset ovat olleet suuria myyntimenestyksiä hänen kotimaassaan ja niitä on käännetty 24 kielelle. Time-lehti valitsi vuonna 1999 Pamukin yhdeksi 14 eurooppalaisesta, joiden uudenlainen ajattelu näyttää maanosalle tietä uudelle vuosituhannelle.

Pamuk nousi otsikoihin vuoden 2004 keväänä, kun hänen kirjojaan poltettiin roviolla hänen nostettuaan esille turkkilaisten 90 vuotta sitten tekemän armenialaisten joukkomurhan sekä kurdien huonon kohtelun Turkissa.

Orhan Pamuk syntyi varakkaaseen, maallistuneeseen perheeseen Istanbulissa 1952. Hän kävi amerikkalaista koulua ja olisi halunnut taidemaalariksi, mutta perhe ei hyväksynyt ajatusta. Pamuk opiskeli hetken aikaa arkkitehtuuria, mutta keskeytti opintonsa. Myöhemmin hän suoritti tutkinnon journalismissa ja ryhtyi kirjailijaksi. Hän on myös opettanut Colombia-yliopistossa Yhdysvalloissa.

Muutamaa vuotta lukuun ottamatta Pamuk on asunut koko elämänsä samalla alueella Istanbulissa, ja vuonna 2004 julkaistiin suomeksi hänen muistelmateoksensa Istanbul, joka on rakkauslaulu Pamukin kotikaupungille.

(#kirja)
Lähteitä ja viittauksia
Historiallisen romaanin taitajia, 2. Nummelin, Halme, Polvinen. BTJ, 2011.
Videot
Elävän arkiston upotuskoodi