Mosley, Walter

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

By David Shankbone (David Shankbone) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Ammatti

Tekijän saamat palkinnot

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Elämäkertatietoa

Walter Mosley (s. 1952) syntyi vuonna 1952 Los Angelesin Wattsin kaupunginosassa, samassa jossa Easy Rawlins selvittelee murhia ja mysteereitä hänen tunnetuimmassa kirjasarjassaan. Mosleyn musta isä ja liettuanjuutalaista syntyperää oleva äiti tapasivat toisensa työpaikallaan Los Angelesin kouluvirastossa. Mosley on haastatteluissa todennut, että hänen isänsä oli tärkeä innoittaja Easy Rawlinsin neuvokkaalle ja monitahoiselle hahmolle. Tultuaan ylioppilaaksi vuonna 1970 Mosley jätti rotumellakoiden vaivaaman Los Angelesin taakseen ja aloitti opintonsa Goddard Collegessa Vermontin osavaltiossa. Saatuaan viimein yliopisto-opintonsa päätökseen hän elätti itseään mm. savenvalajana, tietokoneohjelmoijana ja runoilijana, kunnes Sinipukuinen paholainen julkaistiin vuonna 1990 ja nimettiin saman tien vuoden parhaaksi jännitysromaaniksi Yhdysvalloissa (The Edgar Award).

Edgar Award Mosleylle on myönnetty kahdesti, ja Valkoinen perhonen ja Musta Betty ovat saaneet vastaavan englantilaisen palkinnon, The Golden Daggerin. Hänen novellinsa ovat niin ikään voittaneet lukuisia kirjallisia palkintoja. Mosleyn kirjoja on käännetty yli 20 kielelle, ja hän kirjoittaa vakituisesti mm. Gentleman's Quarterly, Esquire, USA Weekend ja Buzz -lehtiin. Jonathan Demme tuotti Sinipukuisesta paholaisesta elokuvan, jossa Easyä näytteli Denzel Washington, ja teoksesta Always Outnumbered, Always Outgunned on myös tehty elokuva. Walter Mosley on toiminut aktiivisesti useissa kirjailijajärjestöissä Yhdysvalloissa, ja opettaa nykyään kirjallisuutta New York Universityssä.

(Lokikirjat)