Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Bergman, Ritva

Synnyinaika
Synnyinpaikka
Kuolinaika
Kuolinpaikkakunta
Tekijän käyttämä kieli
Kansallisuus
Maakunta-alue
Teokset
Tyyppi
sadut
Tyyppi
sadut
Tyyppi
sadut
Tyyppi
satukokoelmat
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
kuvakirjat
Tyyppi
sadut
Tyyppi
romaanit
Muut teokset (kääntäjänä)
Tyyppi
fyysinen teos
Kirjailijan omat sanat
Tässä ammatissa työ on harrastusta ja harrastus on työtä. Niitä on vaikea erottaa. Kirjoitan monen tyyppistä tekstiä; asiaa, proosaa, runoa, satua. ET-lehden lukijan runopalstaa olen toimittanut jo 20 vuotta. Kirjoittajakursseja olen ohjannut saman verran. Oheinen tekstinäyte on ensimmäisestä satukirjastani. Se on käännetty hollanniksi. Harrastukset jäävät kirjoittamisen piiriin, mutta lottoamisen lisäksi on akvarellimaalaus ilmaantunut jostain. Se vie koko olemisen jollekin toiselle tasolle; kaikki muu unohtuu, tulos hurmaa itseä (tuskin muita) ja jälkeenpäin on olo rento kuin uimisen jälkeen. Ja vielä, olin unohtaa: ampumaharrastus (pistooli).
Elämäkertatietoa
palkinnot:
I palkinto Vantaan harrastajateatterin näytelmäkilpailussa, yhteistyö Anni Lahtisen kanssa Keväällä kaiki muuttuu 1982 I palkinto.
Helsingin kaupunki, Käpylä lehti, päätoimittaja 1986 III palkinto.
Samuli Parosen seura, novelli antologiassa Suustani karkaavat sanat 1996 II palkinto.
Gummerus-Nuoren Voiman Liitto-Rank Xerox, antologia Novellit 1997 1997 III palkinto.
Lapin läänin Taidetoimikunta, eroottiset runot 1998 Martta-liitto, satukokoelma Pikkumartan iltasatuja 1998
Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa
MUUTA TUOTANTOA:

Tietäjälintu / näytelmä. Ilves-teatteri 1987, 1988. 1989

Lintu Ruupertti ja Memo Menninkäinen / kuvakirja. Kuvittanut Jukka Lemmetty. Weilin + Göös 1982. Käännetty hollanniksi (kustantamo Masusa 1984).

Sano AA / kuvakirja. Kuvittanut Heljä Lassila. Otava 1985.

Hyvä olla / terveysaiheinen tietokirja. Kuvittaja Eppu Ruoranen. Otava 1989.

Suustani karkaavat sanat / antologia : Ritva Bergmanilta mukana on kahdeksan runoa ja kilpailussa III sijan saanut kertomus Huomenna on päivä uus.
Gummerus 1996.

Runon ja raitojen maa / satu. Marttaliitto ry:n 1998 julkaisemassa satukirjassa Pikkumartan iltasatuja.

Jokaiselle yksi yö / kuunnelma. Ryhmätyö Lähiradioon 1999.

Tuulen synty; Kirjava pizza; Hevosen päivän kulkue / satuja. Sunnuntaikertomuksia - 65 kertomusta kodin yhteisiin hetkiin. Lasten keskus 2001.

Sinussa on se kaikki : Pieni rohkaisukirja. Kirjapaja 2003.
Tekstinäyte
Huoneen hämärässä muistot/ rapsahtelevat seinäpapereissa joita liima/ on lakannut pidättämästä./ Ikkunalla hapertunut kuvasi, annoit sen kun/ niityt soivat aamuvalossa/ kosketin käsivartesi tuoksuvaa nukkaa.

(runo antologiassa Suustani karkaavat sanat)
Ääni nousi kuin vaarallisesta onkalosta. Kiilu, Vuorten kauhu pysähtyi. Sen häntä piiskasi, kuivaa sammalta pölähteli joka heilautuksella. Hirvittävä ääni kohosi. Kiilu köyristi selkää, sen korvat luimuilivat. Sen ylpeys ei olisi antanut myöten kääntyä. Hermoja repivä huuto pakotti sen hitaaseen hölkkään. Huuto voimistui. Kiilu juoksi lujempaa, kauhea huuto moninkertaistui vuorten rinteistä. Pian Kiilu kiisi silmittömän pakokauhun vallassa. Se hyppäsi rotkon yli silmät kiinni. Vasta toisella puolella se pysähtyi läähättämään. Kun Kiilun läähätys vähitellen vaimeni, vuorilla oli hiiskumattoman hiljaista. Jossain kirahti ensimmäinen säikähtänyt lintu, toinen, ja pian välikohtaus oli unohtunut.
Memo otti Ruupertin taskusta ja suoristeli sen sulkia ja höyheniä.
-Mitä sinä sille sanoit? Ruupertti aivan vapisi vieläkin.
Memo kohautti olkapäitään:
- En minä tiedä. En osaa kissaeläinten kieltä.. Jotain vaikuttavaa sen täytyy olla. Koska aina siinä noin käy. Kiilun on pakko totella. Kun minä huudan, se lähtee lipettiin niin että takatassut kipinää iskevät.

Lintu Ruupertti ja Memo Menninkäinen (1982)
Lähteitä ja viittauksia
Kotimaisia lasten- ja nuortenkirjailijoita 3. Loivamaa, Ismo. BTJ, 2001.