Ishiguro, Kazuo

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

© Jane Brown / Tammi

Synnyinaika

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Koulutus tai tutkinto

Ammatti

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

näytelmät

Tyyppi

novellit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellikokoelmat

Elämäkertatietoa

Japanissa 1954 syntyneen, vuodesta 1960 Englannissa asuneen Kazuo Ishiguron tuotanto on jäljittelemätön mutta rakentuu selvästi brittiläisille ja japanilaisille perinteille. Hänen suositut romaaninsa kuten Ole luonani aina, Menneen maailman maalari ja Pitkän päivän ilta ovat saaneet lukuisia kansainvälisiä palkintoja.
(lähde: Tammi)

Kazuo Ishiguro sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2017. Ruotsin akatemian perusteluissa todettiin, että Ishiguro emotionaalisesti voimakkaissa romaaneissaan paljastaa sen, miten hennoin sitein olemme maailmassa kiinni. (Palkintoperustelujen suomennos: HS)

Tekstinäyte

"Minun ammatillisesta näkökulmastani on tietysti selvää, että vielä näin monen vuoden katkonkin jälkeen neiti Kenton tarjoaisi ihanteellisen ratkaisun pulmaan, joka meitä Darlington Hallissa tällä hetkellä kiusaa. Kenties minä tosiasiassa suurentelen ongelmaa kutsumalla sitä pulmaksi. Puhehan on loppujen lopuksi muutamista vähäpätöisistä haksahduksistani, ja ratkaisu jota nyt ajan takaa on vain keino mitätöidä kaikki "ongelmat" ennen kuin niitä syntyykään. On kylläkin totta, että mainitsemani pikku haksahdukset aiheuttivat minulle ensin määrättyä huolta, mutta kun ymmärsin ne ajan myötä oireiksi jotka johtuivat yksinkertaisesti henkilökuntapulasta eivätkä mistään sen kummemmasta, en ole enää vaivannut niillä suuremmin päätäni. Ja kuten sanottua, neiti Kentonin tulo panee niille lopullisen pisteen."
(Pitkän päivän ilta, s. 63)