Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Cendrars, Blaise

Kuvatiedoston lataaminen
Photograph information
Wikimedia Commons
Synnyinaika
Kuolinaika
Tekijän käyttämä kieli
Teokset
Nimi
Tyyppi
romaanit
Nimi
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
runokokoelmat
Nimi
Tyyppi
sadut
Muut teokset
Tyyppi
fyysinen teos
Elämäkertatietoa
Blaise Cendrars (1887-1961) oli ensimmäista maailmansotaa edeltävän ja sitä seuraavan avantgarden johtohahmoja, surrealismin klassikko ja modernismin edelläkävijä.

Sveitsiläissyntyinen Blaise Cendrars lähti 15-vuotiaana kotoaan ja vietti sittemmin kiertelevää elämää. Hän möi väärennettyjä jalokiviä Venäjällä, Persiassa ja Kiinassa, opiskeli jonkin aikaa lääketiedettä Sveitsissä, toimi jonglöörinä Lontoossa jossa hän jakoi asuntonsa silloisen työtoverinsa Charlie Chaplinin kanssa, toimi satamatyöläisenä ja maanviljelijänä Amerikassa ja otti osaa toiseen maailmansotaan muukalaislegioonassa. Sodan jälkeen Cendrars asui jonkin aikaa Pariisissa jossa hän toimi kustantajana ja elokuvakäsikirjoittajana, mutta jatkoi sitten matkusteluaan.
Cendrars kirjoitti aina ranskaksi. Hänelle myönnettiin vuonna 1961 Pariisin suuri kirjallisuuspalkinto, mutta tunnustus tuli melkein liian myöhään: Cendrars kuoli vain muutamia päiviä palkinnonjakotilaisuuden jälkeen.

(Gummerus)