Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Halmkrona, Anna

Kuvatiedoston lataaminen
Photograph information
Lukukeskus
On sama kuin
Synnyinaika
Synnyinpaikka
Kuolinaika
Tekijän käyttämä kieli
Kansallisuus
Teokset
Tyyppi
runokokoelmat
Elämäkertatietoa
Anna Halmkrona (s. 1972) on Keminmaalta kotoisin oleva esikoisrunoilija. Halmkrona on valmistunut taiteen maisteriksi (MA) Yorkin yliopistosta, jossa hän on opiskellut keskiajan englantilaista kirjallisuutta. Hänen runojaan on aiemmin julkaistu digitaalisen runouden portaali nokturno.org:issa.

Halmkrona oli Ville Hytösen pseudonyymi. Se paljastui vuoden 2009 alussa Parnassossa julkaistussa nekrologissa Jäähyväiset Annalle, pienelle runotytölle.

Anita Konkka kirjoittaa Halmkronasta blogissaan:
”Hytönen aloittaa muistokirjoituksensa sanoilla: ’Se oli kai jonkinlainen kokeilu. Anna ilmestyi työhuoneeseeni melkein sattumalta ja kertoi omasta elämästään’. Muistokirjoituksen lopussa Hytönen tunnustaa: ’Minä tunsin hänet hyvin, mutta emme koskaan tavanneet kasvotusten. Hänen olemassaolonsa oli käsitetaiteellinen teos, performanssi, joka ei koskaan saanut eikä tule saamaan lopullista muotoaan. Sen sijaistuote on Halmkronan runokokoelma.’ Ville Hytösen mukaan Anna Halmkrona kuoli yksinäisyyteen. Ilmeisesti se tapahtui helmikuun 10. päivä, jolloin Anna lähetti Facebookiin lakonisen tiedonannon: “Anna 1972-2009.” Uusi Parnasso oli silloin matkalla tilaajille.”

Juhani Tikkanen analysoi Halmkronan teosta 12.2.2009 ilmestyneessä blogikirjoituksessa ”Anna Halmkrona r.i.p” ja löytää yhteyden Ezra Poundiin.

Lukukeskus

---


Anna Halmkrona oli turkulaisen runoilija Ville Hytösen keksimä hahmo, joka julkaisi runokokoelman Kolmas sotaleikki vuonna 2008. Hytönen esitti Halmkronaa muun muassa verkkoyhteisö Facebookiin tekemällä profiililla ja keskustelemalla julkisesti Halmkronan nimellä.

Hytönen perustelee Parnassossa 1/2009 Halmkronaa käsitetaiteellisena performanssina, jonka tarkoitus oli osoittaa miten kasvoton kotimainen runoilija näkyy mediassa: "2000-luvun suomalainen esikoisrunoilija tempaistaan mukaan kirjalliseen elämään. Hän esiintyy kirjamessuilla, julkistamistilaisuudessa, hän notkuu muiden esikoisrunoilijoiden seurassa kirjallisuusfestivaaleilla, pubeissa, kirjallisissa yhdistyksessä ja niiden julkaisemien lehtien palstoilla. Hänestä tulee runoilija yhtä lailla kontaktiensa kuin tekstinsä ansiosta." (Lähde: Wikipedia)
Tekstinäyte
makrokosmoksella on kolme alkuperää

…kaupunki on tulessa, oli yö tai päivä, milloin aurinko ei luo valokenttää /
näköesteeksemme, sydämentahdistin tuo hetkeksi liikkeen elämään ja silloin me /
elämme, instrumentti on puhunut, ne ovat liike, paikka, aika…

(Kokoelmasta Kolmas sotaleikki, poEsia 2008)