Kadaré, Ismail

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Ammatti

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Elämäkertatietoa

Ismail Kadare on syntynyt Girokasterin kaupungissa eteläisessä Albaniassa. Kadare opiskeli Tiranan yliopiston humanistisessa tiedekunnassa. Hän toi albanialaisen kirjallisuuden maailmankartalle esikoisromaanillaan Kuolleen armeijan kenraali. Gummerus on julkaissut edellä mainitun teoksen lisäksi suomeksi teoksen Kivisen kaupungin kronikka.

Ismail Kadaren romaaneja on julkaistu neljälläkymmenellä eri kielellä ympäri maailmaa ja häntä pidetään yhtenä aikamme parhaimmista kirjailijoista ja moderneista klassikoista. Ranskassa asuva Kadare on voittanut ensimmäisen kansainvälisen Booker-palkinnon, joka myönnetään tunnustuksena kirjailijan koko elämäntyöstä. 60 000 punnan suuruinen palkintosumma luovutettiin Kadarelle Edinburghissa järjestettävässä juhlassa 27.6.2005. Booker-tuomariston puheenjohtajana toiminut professori John Carey perusteli Kadaren voittoa "hänen universaalilla kyvyllään olla Homeroksen kaltainen tarinankertoja".

(Gummerus)

Ismail Kadare syntyi vuonna 1936 Gjirokastërissa, Etelä-Albaniassa. Hän opiskeli Tiranassa ja Moskovassa ja palasi Albaniaan vuonna 1960, kun maa rikkoi välit Neuvostoliittoon.

Hänen ensimmäinen romaaninsa Kuolleen armeijan kenraali julkaistiin vuonna 1963. Hän on kirjoittanut yli 20 romaania, jotka on julkaistu yli 40 maassa. Enver Hoxhan diktatuurissa Ismail Kadare läpäisi sensuurin verhoamalla kritiikkinsä vertauksiin ja taruihin. Vuonna 1990 Kadare pyrki maanpakoon Pariisiin noin vuotta ennen Albanian kommunistivallan kukistumista. Ismail Kadare on Albanian merkittävin nykykirjailija ja yksi maailmankirjallisuuden suurista nimistä. Hänet on palkittu Booker-palkinnolla 2005 ja Asturian ruhtinaan kirjallisuuspalkinnolla 2009 ja hän on moninkertainen kirjallisuuden Nobel-ehdokas.

(Into Kustannus)

Lähteitä ja viittauksia

Historiallisen romaanin taitajia, 2. Nummelin, Halme, Polvinen. BTJ, 2011.