Jorkama, Rieti

Kirjailijan muu nimi

Pökö

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Kuolinaika

Kuolinpaikkakunta

Koulutus tai tutkinto

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

pakinakokoelmat

Elämäkertatietoa

Ent. nimi Björkman (suom. nimensä v. 1935) Käytti nimimerkkiä Pökö

Odo Fredrik (Rieti) Waldemar Jorkama syntyi Viitasaarella 16.11.1898. Vanhemmat ovat ruokalanpitäjä Saima Maria Björkman ja O.F.V. Landgren-Kaila. Ylioppilaaksi hän pääsi Helsingin suomalaisesta normaalilyseosta 1919. Hän aloitti oikeustieteen opinnot, mutta ryhtyi sitten KOP:n prokuristiksi toimien ensin Helsingissä ja vuodet 1928-1936 Porvoon konttorissa. Avioliiton hän solmi 1933 Kerttu Maria Aunelan kanssa. Vuodesta 1936 lähtien Jorkama toimi liikealalla.

Leipätyönsä ohella Rieti Jorkama toimi sanomalehti Uusimaan pakinoitsijana vuosina 1928-1962. E.J. Ellilä kokosi hänen pakinoistaan kirjan Pökön pakinoita, joka ilmestyi postuumina v. 1968. Ellilä kertoo, että pakinan ”lähtökohtana saattoi olla milloin mitäkin, useimmiten jokin arkinen tapaus tai juuri luetusta kirjasta keksitty ajatus. […] Usein hän antautui myös omintakeisen maailmankatsomuksensa selvittelyyn saattamalla esimerkiksi Buddhan, Kristuksen tai Sokrateen väittelyyn jonkun vähemmän arvostamansa ajattelijan kanssa. Toisinaan oli vuorossa parodinen sanallinen iloittelu, jossa pää- ja sivuasiat heittivät keskenään huimaa häränpyllyä.” Jorkama kirjoitti myös historiallisen seikkailukertomuksen Kivikirkon salaisuus. Teoksen tapahtumat hän sijoitti 1700-luvun Porvooseen.

Rieti Jorkaman mielikirjailijoita olivat filosofi Schopenhauer ja mystikko Swedenborg sekä venäläiset klassikot Dostojevski, Tolstoi ja Tsehov.

Kirjoittamisen lisäksi Jorkama harrasti ahkerasti myös teatteria. Hänen panoksensa oli huomattava sekä Porvoon Näytelmäseura ry:ssä että Porvoon näyttämön toiminnassa. Myöskin kalastus kuului hänen vapaa-ajanharrastuksiinsa ja siitä hän sai aiheita pakinoihinsa.

Rieti Jorkama kuoli kotonaan Porvoossa 24.9.1964.

Teksti: Eija Kareno

Lähteet

Ellilä, E.J.: Pökö.
Jorkama, Rieti: Pökön pakinoita. – Porvoo, 1968, s. [5-6] Rieti Jorkama kuollut. – Uusimaa 25.9.1964.
Suomen kirjailijat = Finlands Författare 1917-1944. - Hki, 1981, s. 149.