Harjumaa, Pentti

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Tyyppi

kansanrunokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

pakinakokoelmat

Tyyppi

kokoomateokset

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

aforismikokoelmat

Tyyppi

aforismikokoelmat

Tyyppi

aforismikokoelmat
runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

novellikokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

aforismikokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Muut teokset (kääntäjänä)

Tyyppi

fyysinen teos

Kirjailijan omat sanat

Sanomalehtityö on ensisijaisesti ulkokohtaista tiedonvälitystä. Sen ohella huoma-sin, ettei se riitä omakohtaisten elämäntuntojen ja mielen syvyyksien kuvaamiseen – miltä elämä tuntuu ja maistuu – vaan siihen soveltuu paremmin sanataide ja luova kirjallisuus. Realistisena mys-tikkona haluan runouden ohella edistää ihmiseksi kasvamista ja elämän kunnioittamista kaikkea luotuja kohtaan. Elämä ja olemassaolo on ihmeellinen lahja ja mielenkiintoinen seikkailu maailma-kaikkeuden suurella näyttämöllä.

Motto: Silloin on elettävä kun elämä on.

Elämäkertatietoa

Ranualla korpikuusen juurella syntynyt Pentti Harjumaa on toiminut yli kolmekymmentä vuotta sanomalehtimiehenä Rovaniemellä (Pohjolan Sanomat) ja on tätä nykyä päätoiminen runoilija. Hän on julkaissut vuodesta 1971 toistakymmentä runokokoelmaa. Tämän lisäksi hän on julkistanut lap-pilaisia mystisiä tarinoita ja kummitusjuttuja sekä kerännyt jätkäkulttuurin perinnettä toimittamalla kaksi valikoitua kokoelmaa Nätti-Jussin tarinoita. Harjumaa on naimisissa Ritva-Liisa Harjumaan (o.s.Lavi) kanssa.

Pentti Harjumaa pitää itseään tutkivana ajatusrunoilijana - filosofina, realistisena mystikkona ja humanismin julistajana, joka pohjoisen provinssista ja tuntureilta käsin kuvaa maailmanlaajuisia elämän ja olemassaolon perusteemoja - syntymää, rakkautta ja kuolemaa. Hänen sielunmaisemas-saan sekoittuvat tosi ja uni ja vuodenajat näyiksi ja utopioiksi ihmisen ikävästä ja rakkauden ikui-sesta kaipuusta. Kokoelmansa Pentti Harjumaa sanoo rakentavansa vastakkaisten tuntojen ja voimi-en, elämää repivien ristiriitojen ja paradoksien varaan.

Elämä on suuri mysteerio. Maailmansyrjä ja kaikki on niin lähellä kuin ohuiden verhojen takana : Pimeys ja valo, itku ja nauru, taivas ja helvetti täällä maan päällä, toteaa Pentti Harjumaa. Niinpä hänen mielestään runoilijan tehtävä on juuri rohkeasti kurkkia näiden verhojen taakse ja raportoida näkemänsä ja kokemansa niin rehellisesti kuin suinkin, vaikka sydän kivusta huutaisi.

Näen, että kaiken luovan toiminnan ja runouden lähtökohtana tulisi ilmetä jonkin sanoman ja aja-tuksen : ei sanoja sanojen vuoksi, ei värejä värien vuoksi, ei näytelmiä näytelmien vuoksi, ei taidetta taiteen vuoksi. Luova taide ja runous on väline johonkin. Minulle se on elämän ja ihmisyyden edis-tämistä.

Harjumaa on myös pienkustannustoiminnan sinnikäs puolestapuhuja. Sanataiteen kirjoittamisessa on pyrittävä niin korkeaan laatuun ja tasoon kuin ikinä kykenee ja yltää. Vakavan runoilun julkis-tamista pienväylää myöten ei tarvitse kuitenkaan missään vaiheessa hävetä, vaikka se muodoltaan ei olisikaan täydellistä. Sillä ehdottoman täydellistä runoa täällä maan päällä ei ole kirjoitettu ja ole-massakaan, Pentti Harjumaa toteaa. Tiedämme, miten vaikea meidän on löytää tietä toistemme maailmoihin ja näkyihin. Emme tavoita ja kohtaa toisiamme: Kuljemme toistemme ohi. Puhumme toistemme ohi. Katsomme toistemme ohi. Rakastamme toistemme ohi. Mutta silti toivoa on. Aina voimme joitakin ovia vetää auki. Katsoa ja ihmetellä. Nyt olen täällä.

Luottamustehtävät ja jäsenyydet: Pohjoiset kirjailijat yhdistys. Harrastukset: Lappilainen kulttuuri ja mytologia. Palkinnot: Rovaniemen kaupungin kulttuuri-taiteilijapalkinto 1971; Voitto Mölläri-mestari-kilpailun runosarjassa kokoelmalla Maailma minussa.

Harrastukset: kulttuuri-identiteetti, lappilaisuus ja mytologia.

Suosikkiteoksia: Laulu ilman hengelle, Valikoima eskimorunoja, Juoksu yömaahan, Tulkintoja inti-aanirunoista, Laotse: Tao Te Ching, kiinalaista viisautta 2500 vuoden takaa.

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

* Aaveriekkoja. Lappilaisia mystisiä tarinoita ja kummituksia / [koonnut] Pentti Harjumaa. - Rovaniemi : Lapin yliopistokustannus, 2008. (Ilmestynyt aiemmin Revontulet-kustantamon kustantamana). Kirjo 2009.
* Aaveriekkoja [Videotallenne] : lappilaisia mystisiä tarinoita ja kummituksia / Pentti Harjumaa kertoo lappilaisesta kauhuperinteestä. Sodankylä: Seita-säätiö. Mediapaja, 2008. 1 DVD.
* Runoilijoiden Lappi. - [S.l.] : [s.n.], [197?]. 18 lehteä. Moniste.
* Valikoima Nätti-Jussin tarinoita : kokoelmat 1 ja 2. Toim. Pentti Harjumaa. Uusi p. Rovaniemi: Revontulet, 2008.
* Valikoima Nätti-Jussin tarinoita. Toim. Pentti Harjumaa. Rovaniemi [P. Harjumaa]. Uusi p. 1977. Uusi p., lisäp. 1979. Uusi p. 1981. Uusi p. 1983. Uusi p. 1988. [Lisäp.] 1992. [Lisäp.] 2000. [Lisäp.] 2006. 1. p.1974. 2. p. 1976.
* Varjopuheita [Äänite]. 1 c-kasetti.

Tekstinäyte

Olemassaolon ihmettelyä mielentuntureilla, (kootut runot vuosilta 1971-2004) mottoruno:

Tunturia vaihtamalla ei parane suuri ikävä.