Kiiskinen, Juhani

Kirjailijan muu nimi

Kiiskinen, Lauri Juhani

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Kirjailijan omat sanat

Elämä on aina kiinnostavaa, jos sinulla on tarkoitus, jota toteuttaen elät.

Elämäkertatietoa

Juhani Kiiskinen on julkaissut kaksi proosateosta, osallistunut antologioihin ja kirjoittanut lehtiin runoja ja muita tekstejä. Hän ottaa kantaa vammaisten puolesta ja auttaa ymmärtämään heitä.

Kiiskinen antaa vammaiselle kasvot kirjoituksessa ”Mukana elämässä”, joka ilmestyi vammaisten vuoden antologiassa Lukisit minua. Hän kertoo ytimekkäästi vaikeista asioista, kuten selkärankamurtumastaan, ja valottaa sitä, mikä auttaa eteenpäin elämässä. Kiiskinen muistuttaa, että vammaiset eivät tarvitse sääliä vaan hyväksyntää ja asiallista suhtautumista: "Keskusteltaessa puheen tuli käydä kaikkinaisessa kanssakäymisessä vaakatasossa, tasa-arvoisuuden periaatteella, eikä ylä- tai alaviistoon.”

Päivä joka muutti kaiken on omiin kokemuksiin perustuva selviytymistarina. Kirjassa seurataan nuoren rautatieläisen Jussin vaiheita hengenvaarallisesta loukkaantumisesta sairaalahoidon, kuntoutuksen ja koulutuksen kautta takaisin muiden pariin. Taistelussa auttavat vaimo ja läheiset. Sisukkuus, harrastukset ja osallistuminen yhteistoimintaan ovat hyväksi.

Kiiskinen on julkaissut myös jännitysromaanin. Kartanon salaperäinen kuolema ottaa mottonsa ja esikuvansa Agatha Christieltä. Tiiviys, draamalliset tapahtumat siirtymineen ja runsaat repliikit lähentävät romaania näytelmään, samoin alkuun sijoitettu tapahtumapaikan esittely ja henkilöluettelo. Juonen kuljettelu on taitavaa, ja minämuotoinen kerronta luo osaltaan jännitettä.

Katriina Kajannes


Vanhemmat
maanviljelijä Kalle Mikael Kiiskinen ja Aino Loviisa Kämäräinen

Puoliso
Mirja Inkeri Niemi 1968-

Asuinpaikat
Iisalmi -1964

Opinnot
Kouvolan kauppaoppilaitos 1965-1967

Harrastukset: boccia, lenkkeily, uinti, lukeminen ja kirjoittaminen.

"Tärkeää elämässäni ovat perhe, terveys, toimeentulo ja laaja ystäväpiiri. Lempikirjani on Väinö Linnan Täällä pohjantahden alla."

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Antologiat:
Lukisit minua : vammaisten vuoden antologia. Keski-Suomen Kynäri 1981.
Uusi luuta 1982 : Keski-Suomen Kynäri ry:n 5-vuotisjulkaisu.Keski-Suomen Kynäri 1982.
Kuuntele lasta. Keski-Suomen Kynäri 1983.
Kokemuksia vammaisuudesta : keskisuomalaisten kirjoittajien kertomana. Keski-Suomen vammaisten yhteistyöjärjestö 1994.
Pehkatti ja muita kertomuksia / Keski-Suomen vammaisten yhteistyöjärjestön kirjoittajapiiri. Keski-Suomen vammaisten yhteistyöjärjestö 1997.

Muu tuotanto:
Runoja ja kertomuksia eri lehdissä.

Tekstinäyte

Äkkiä joku tallasi päälleni, kaatui ja tarrasi sitten minuun. Tunsin hänen sormensa kaulallani. Aikoiko hän kuristaa minut?

Kartanon salaperäinen kuolema (Kirjateos 1986) s. 33