Kutila, Ari

Synnyinaika

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Kuolinaika

Kuolinpaikkakunta

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

sarjakuva-albumit

Tyyppi

sarjakuva-albumit

Tyyppi

sarjakuva-albumit

Tyyppi

tietokirjat

Muut teokset (kuvittajana)

Tyyppi

fyysinen teos

Tyyppi

fyysinen teos

Muut teokset

Tyyppi

fyysinen teos

Elämäkertatietoa

Ari Kutila, (12.04.1961, Helsingin maalaiskunta – 13.07.2010 Kemi). Sarjakuvapiirtäjä. Kutilan tunnetuin sarjakuva oli Mustapukuinen mies. Lisäksi hän oli yksi Tampereen sarjakuvaseuran perustajista.

Kutila kouluttautui ammattiinsa Kankaanpään grafiikkalinjalla. Vuonna 1980 hänen ensimmäinen sarjakuvansa Ynjevi Koff ilmestyi Aamulehdessä. Seuraavana vuonna Kutila oli mukana perustamassa Tampereen sarjakuvaseuraa ja sen lehteä Sarjaria. Sarjari on Suomen pitkäaikaisin pelkästään suomalaisiin sarjakuviin keskittyvä lehti. Kutilan tunnetuin sarjakuva oli Mustapukuinen mies, joka ilmestyi vuodesta 1983 lähtien muun muassa Hymyssä, Helsingin Sanomissa, Poljarnaja Pravdassa ja Dagens Nyheterissä. Mustapukuinen mies julkaistiin albumina vuonna 1995 ja siitä on tehty myös tanssiesitys.

Kemi esittäytyi 1980-luvulla sarjakuvakaupunkina mikä sai myös Kutilan muuttamaan sinne. Kemissä hän ryhtyi yhteistyöhön Keijo Ahlqvistin kanssa kehittääkseen sarjakuvia eri tarkoituksiin. Vuonna 1987 hän sai Lapin läänin taiteilija-apurahan; hakemus oli piirretty sarjakuvan keinoin. Kutila piirsi ensimmäisen suomalaisen sarjakuvan tekemisen oppikirjan Piirrä sarjakuvaa vuonna 1988. Vuonna 1992 hän teki yhdessä Ilpo Koskelan kanssa Sarjakuvakeittokirjan. Seuraavana vuonna Kutila piirsi Kemin kunnalliskertomuksen otsikolla Jyviä ja papanoita ja piirtäminen toistettiin vuonna 1998.

Kutila ja Ahlqvist tuottivat 1990-luvulla hyötysarjakuvia muun muassa oppilaitoksille ja pelastustoimelle. Kutila kuoli 49-vuotiaana pitkälliseen sairauteen Länsi-Pohjan keskussairaalassa.

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Mukana teoksissa:

* Ahlqvist, Keijo. Lapin sankarit. Teksti: Keijo Ahlqvist; kuvitus: Ari Kutila. Innoplus, [200?].
* Ahlqvist, Keijo. Les héros de la Laponie. Texte: Keijo Ahlqvist ; Illustration: Ari Kutila. Innoplus, [200?].
* Ahlqvist, Keijo. Säteilyä. Käsikirjoitus: Keijo Ahlqvist; piirrostyö: Ari Kutila. Lapin läänin pelastusliitto, 1996.
* Ahlqvist, Keijo. Lappländische Originale. Text: Keijo Ahlqvist ; Illustration: Ari Kutila. Innoplus, [200?].
* Ahlqvist, Keijo. Lapland heroes. Text: Keijo Ahlqvist ; illustrations: Ari Kutila. Innoplus, [200?].
* Ahlqvist, Keijo. Jyviä ja papanoita. Kemin kaupungin kunnalliskertomus 1993 / Keijo Ahlqvist, Ari Kutila, Hannu Sainio. Kemin sarjakuvakeskus, 1994.
* Ahlqvist, Keijo. Kemi, perhaps. Text: Keijo Ahlqvist; drawings: Ari Kutila; translation: David Cox. Cartoon Centre, 1990.
* Ahlqvist, Keijo. Piirrä sarjakuvaa! / Keijo Ahlqvist, A. Kutila. Julk. Kemin kulttuurilautakunta, 1988.
* Alkaa valjeta. Kemi-Tornio-alueen strategia elinvoiman turvaamiseksi. Piirrostyö: Ari Kutil; luonnostelu: Keijo Ahlqvist; teksti: Simeoni Sainio. Kemi-Tornio-alueen kehittämiskeskus, 1995.
* Environmental Report. Illustrations: Ari Kutila. Metsä-Botnia, Kemi mills, 1998.
* Ihan kiva elämä. Sarjakuvia Kemin VII valtakunnallisesta sarjakuvakilpailusta 1987. Toim. Heikki Porkola. Kemin kulttuurilautakunta, 1987.
* Sarjakuvakeittokirja / Ilpo Koskela, Ari Kutila. Kemin kaupunki, 1992.
* Suomen Kunnallislehti 1991/1. Suomen kaupunkiliitto, 1991. Virkamiehen ihmeellinen elämä kemiläisittäin: Kunnallislehden sarjakuva alkaa (Keijo Ahlqvist ja Ari Kutila).
* X-Dreams ja muita sarjakuvia Kemin III valtakunnallisesta sarjakuvakilpailusta 1983. Toim. Heikki Porkola. Kemin kulttuurilautakunta, 1983.
* Ympäristöselonteko. Kuvitus: Ari Kutila. Metsä-Botnia, Kemin tehtaat, 1998.