Laitinen, Ritva-Kaija

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Luottamustehtävät ja jäsenyydet

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

näytelmät

Tyyppi

romaanit

Elämäkertatietoa

Ritva-Kaija Laitinen (s. Kemijärvellä 1935) toimittaja-kirjailija. Laitinen asuu Vikajärvellä. Laitinen on saanut Rovaniemen kaupungin kulttuuripalkinnon yhdessä Pekka Hermanni Kyrön kanssa. Lisäksi hän on saanut tunnustusta työstään Lapin taidetoimikunnalta, opetusministeriöltä, sekä valtion kantaesityspalkinnot näytelmästään Minun Sompioni, proosateoksestaan Pahan Morsian.

Proosateos Pahan morsian ilmestyi vuonna 1986 ja Jobin kirja vuonna 1987. Laitinen on lisäksi kirjoittanut Rovaniemen kaupunginteatteriin näytelmän Minun Sompioni (1972) sekä kuunnelman Linnunlapsi ja rasvari (1981).

Pahan morsian käsittelee viime sodan aikana Lapissa tapahtuneita suomalaisen naisen ja saksalaissotilaiden välisiä rakkaussuhteita. Teos kertoo erään naisen matkasta Jäämerelle sotilaiden mukana ja sen jälkeisestä paluusta Suomeen. Siinä kuvataan myös niitä vaikeuksia, jotka aiheutuvat leimatuksi tulemisesta. Kirjan tarina etenee kirjan päähenkilön, Lauran kertomana ja siinä kuvataan Lapin sotaa aivan uusista näkökulmista: rakastuneen naisen näkökulmasta, evakuoitavan Finnmarkenin näkökulmasta ja vetäytyvien saksalaisjoukkojen näkökulmasta. Teoksen tarina pohjautuu pitkälti todelliseen ihmiskohtaloon, erääseen elämäntarinaan. Kirjan pohjalta on tehty myös näytelmä.

Jobin kirja on historiallinen romaani ja sen tapahtumat sijoittuvat 1700-luvulle. Kirjan päähenkilö on Jooseppi, joka perheineen asuu Kemijoen varrella. Kirjan nimi johtuu juuri päähenkilöstä, Joosepista, jonka kokemusten ja kärsimysten kautta kirjan tarina sitten etenee. Joosepin perhettä rasittavat luonnononnettomuuksien (halla, tulva, lohiriidat) lisäksi vähämielisyys, hulluus ja sukurutsa. Nimestään huolimatta kyseessä ei ole kuitenkaan uskonnollinen kirja, vaan yksi sen pääteemoista on kärsimys. Myös tämä teos perustuu historiallisiin tapahtumiin.

Ritva-Kaija Laitista voidaan pitää ihmiskuvaajana. Hän on kuvannut molemmissa romaaneissaan vielä tänäkin päivänä ihmisille arkoja asioita. Kummassakin hänen romaanissaan on myös se yhteinen piirre, että kirjailija on asettunut lyödyn ihmisen asemaan.

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Kolumnit Suomen sosiaalidemokraatissa. Kolumnit ja kritiikit Pohjolan työssä. Normaalilehtityöt toimittajana.