Vuoristo, Aira

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Kuolinaika

Kuolinpaikkakunta

Koulutus tai tutkinto

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Kirjailijan omat sanat

Olen lapsuudesta lähtien pitänyt vanhanaikaisten perinteisten dekkarien lukemista parhaana tapana rentoutua ja irtaantua arjesta. Siksi olen aina haaveillut tekeväni sellaisia myös itse toisia samanhenkisiä varten. Viime tingassa, vanhoilla päivilläni ryhdyin vihdoin toteuttamaan haavettani. Kirjoittamiseni ainoa tarkoitus on siis viihdyttää ja rentouttaa. En yritä välittää tärkeää sanomaa, en herättää uusia ajatuksia, en kohottaa ylevään tunnelmaan. En myöskään halua hätkähdyttää, järkyttää tai ahdistaa. Toivon vain, että lukijani saisi tilaisuuden välillä laiskasti pohtia ratkaisuja kuviteltuihin ongelmiin tosielämän raskaitten ja vaativien ratkaisujen vastapainoksi ja heittäytyä hetkeksi jännittämään asioita, joita ei onneksi todellisuudessa tarvitse jännittää.

Olen halunnut sijoittaa kirjojeni tapahtumat Lappiin, joka on itselleni tutuin ja tärkein miljöö. Tavoitteeni on saada aikaan tuntuma, että keksimieni paikkojen ja maisemien voisi kuvitella todella olevan täällä jossakin ja luomani henkilöhahmot vaikuttaisivat uskottavilta Lapin ihmisiltä, murhaajia myöten.

Elämäkertatietoa

Aira Vuoristo, s. 1937 Rauma. Dekkarikirjailija ja lastenlääkäri. Asuinpaikka Rovaniemi. Vuoristo valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Turun yliopistosta 1965. Hän työskenteli Lapin keskussairaalassa ensin apulaislääkärinä ja myöhemmin erikoistuttuaan osastonlääkärinä. Eläkkeelle jäätyään hän alkoi kirjoittaa. Ensimmäinen dekkari Suvussa surman suu ilmestyi 2001.

Vanhemmat: Olli ja Hilppa Varho

Harrastukset:
dekkarien kirjoittaminen (se on tosiaan harrastus, ei työtä), lukeminen, käsityöt, pelaaminen (sakki, kortti- ja sanapelit ym.), mutta vain elävien ihmisten kanssa, konepelit eivät kiinnosta

Makuasioita:

Kirjallisuus: Vaihtuvien kirjailijasuosikkieni joukossa pysyvä asema on Tsehovilla ja dekkaristeista Simenonilla. Suomeen ei mielestäni ole vielä syntynyt Kiven voittanutta.

Musiikki: Pidän klassisesta musiikista, sitä enemmän, mitä vanhempaa se on, 1500-luvun Palestrinalle ei moni vedä vertoja

Lähteitä ja viittauksia

Kotimaisia nykykertojia. 5 / toim. Ismo Loivamaa. BTJ Kirjastopalvelu, 2006.