Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Ahonen, Marko

Kuvatiedoston lataaminen
Photograph information
Keskisuomalaiset kirjailijat
Kirjailijan muu nimi
Ahonen, Marko Harri Tapani
Synnyinaika
Synnyinpaikka
Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat
Koulutus tai tutkinto
Tekijän käyttämä kieli
Kansallisuus
Maakunta-alue
Teokset
Tyyppi
tietokirjat
Tyyppi
novellit
Nimi
Tyyppi
novellit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
novellit
Tyyppi
novellit
Tyyppi
novellit
Tyyppi
novellit
Tyyppi
novellikokoelmat
Tyyppi
novellit
Kirjailijan omat sanat
Sanokaa minusta mitä sanotte, kunhan ette väitä perfektionistiksi, ahkeraksi, uskovaiseksi tai pedofiiliksi.
Elämäkertatietoa
Marko Ahonen on toimittaja ja kirjailija, joka kertoo kirjoittavansa vuosittain tuhatkunta lehtiartikkelia. Keskisuomalaisessa ja muutamassa muussa väli-Suomen sanomalehdessä hän mm. esittelee ja arvioi tv-ohjelmia ja elokuvia, ja ehtii hän kirjoittaa toisinaan muihinkin lehtiin.
Ahonen pohtii proosassaan tietoa, uutisia, kieltä ja lukemista. Hänen science fictionia edustavissa teoksissaan on aineksia myös utopiasta sekä kauhu- ja fantasiakirjallisuudesta. Scifille ominaiseen tapaan Ahonen kuvaa tulevaisuutta, avaruutta ja tieteen aikaansaannoksia fantastisesti mutta siten, että fiktiivinen maailma on uskottava ja aukoton.

Keskisuomalaisen blogissaan nimeltä ”Markolla on asiaa” hän kirjoittaa 11.12.2009: ”Oikeastaan scifistineisyyteni on enemmänkin henkistä. Suhtaudun tulevaisuuteen innostuneesti ja uteliaisuudella. Minusta on kiva pohtia "entä jos?" -kysymyksiä. Scifin kirjoittaminenkin kiehtoo, mutta se vie niin pirusti aikaa. Nuoruudessa sitä tuli harrastettua paljonkin. Ehkä vielä joskus... Edes novellitasolla.”

Ahosen scifin tunnuksia ovat ehtymätön fantasia ja huolellisesti työstetty yksityiskohtaisuus. Hauska ja hurjia käänteitä sisältävä teksti antaa uusia näkökulmia nyky-yhteiskunnan ja -kulttuurin ilmiöihin. Kauas etäännytettyinä eri ilmiöt, kuten esimerkiksi uskonto, vaikuttavat oudoilta.

Novellikokoelma Uusi paratiisi kuvaa aikaa, jona elämä tarkoin säänneltyä ja kielen keskeisillä käsitteillä on uusi merkitys. Kirjallisuus on kiellettyä, ja ihmisille on aivopesuleirejä. Koneiden suorittama ohjailu synnyttää ihmisten mielessä illuusion vapaudesta ja turvallisuudesta. Nykyajasta tutut ilmiöt esiintyvät ällistyttävinä muunnelmina.

Romaani Ensimmäinen askel kertoo, mitä tapahtuu nykyisen Suomen alueella joulukuussa 2045. Teos käy ironista keskustelua monien kirjallisuuden ja filosofian tekstien kanssa.

Katriina Kajannes


Harrastukset: lorvailu, ajattelu, elokuvat, pelit, televisio-ohjelmat ja ruoanvalmistus.

Luottamustoimet:
Jyväskylän Science Fiction Seura 42 ry varapuheenjohtaja
aviopuoliso ja isä

"Vasenkätinen läski hedonisti, epäisänmaallinen työnvieroksuja, ateisti ja unihäiriöinen skeptikko."
Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa
Joka päivä lehtiartikkeleita Keskisuomalaisessa ja useassa muussa sanomalehdessä.
Tekstinäyte
- Aristoteleläiset talkootyöntekijät viettävät Platonin Aristoteleen oppilaaksi tulemisen vuosipäivää. He ovat lomalla. Vain me palkolliset olemme työssä. Pysyisivätkin lomalla logiikkoineen, niin saataisiin tämäkin talo joskus valmiiksi.
[Ensimmäinen askel, Jalava 1997, s. 144]