Ahonen, Marko

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

Keskisuomalaiset kirjailijat

Kirjailijan muu nimi

Ahonen, Marko Harri Tapani

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Koulutus tai tutkinto

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

novellit

Nimi

Tyyppi

novellit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

novellikokoelmat

Tyyppi

novellit

Kirjailijan omat sanat

Sanokaa minusta mitä sanotte, kunhan ette väitä perfektionistiksi, ahkeraksi, uskovaiseksi tai pedofiiliksi.

Elämäkertatietoa

Marko Ahonen on toimittaja ja kirjailija, joka kertoo kirjoittavansa vuosittain tuhatkunta lehtiartikkelia. Keskisuomalaisessa ja muutamassa muussa väli-Suomen sanomalehdessä hän mm. esittelee ja arvioi tv-ohjelmia ja elokuvia, ja ehtii hän kirjoittaa toisinaan muihinkin lehtiin.
Ahonen pohtii proosassaan tietoa, uutisia, kieltä ja lukemista. Hänen science fictionia edustavissa teoksissaan on aineksia myös utopiasta sekä kauhu- ja fantasiakirjallisuudesta. Scifille ominaiseen tapaan Ahonen kuvaa tulevaisuutta, avaruutta ja tieteen aikaansaannoksia fantastisesti mutta siten, että fiktiivinen maailma on uskottava ja aukoton.

Keskisuomalaisen blogissaan nimeltä ”Markolla on asiaa” hän kirjoittaa 11.12.2009: ”Oikeastaan scifistineisyyteni on enemmänkin henkistä. Suhtaudun tulevaisuuteen innostuneesti ja uteliaisuudella. Minusta on kiva pohtia "entä jos?" -kysymyksiä. Scifin kirjoittaminenkin kiehtoo, mutta se vie niin pirusti aikaa. Nuoruudessa sitä tuli harrastettua paljonkin. Ehkä vielä joskus... Edes novellitasolla.”

Ahosen scifin tunnuksia ovat ehtymätön fantasia ja huolellisesti työstetty yksityiskohtaisuus. Hauska ja hurjia käänteitä sisältävä teksti antaa uusia näkökulmia nyky-yhteiskunnan ja -kulttuurin ilmiöihin. Kauas etäännytettyinä eri ilmiöt, kuten esimerkiksi uskonto, vaikuttavat oudoilta.

Novellikokoelma Uusi paratiisi kuvaa aikaa, jona elämä tarkoin säänneltyä ja kielen keskeisillä käsitteillä on uusi merkitys. Kirjallisuus on kiellettyä, ja ihmisille on aivopesuleirejä. Koneiden suorittama ohjailu synnyttää ihmisten mielessä illuusion vapaudesta ja turvallisuudesta. Nykyajasta tutut ilmiöt esiintyvät ällistyttävinä muunnelmina.

Romaani Ensimmäinen askel kertoo, mitä tapahtuu nykyisen Suomen alueella joulukuussa 2045. Teos käy ironista keskustelua monien kirjallisuuden ja filosofian tekstien kanssa.

Katriina Kajannes


Harrastukset: lorvailu, ajattelu, elokuvat, pelit, televisio-ohjelmat ja ruoanvalmistus.

Luottamustoimet:
Jyväskylän Science Fiction Seura 42 ry varapuheenjohtaja
aviopuoliso ja isä

"Vasenkätinen läski hedonisti, epäisänmaallinen työnvieroksuja, ateisti ja unihäiriöinen skeptikko."

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Joka päivä lehtiartikkeleita Keskisuomalaisessa ja useassa muussa sanomalehdessä.

Tekstinäyte

- Aristoteleläiset talkootyöntekijät viettävät Platonin Aristoteleen oppilaaksi tulemisen vuosipäivää. He ovat lomalla. Vain me palkolliset olemme työssä. Pysyisivätkin lomalla logiikkoineen, niin saataisiin tämäkin talo joskus valmiiksi.
[Ensimmäinen askel, Jalava 1997, s. 144]