Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Honkonen, Reijo

Kuvatiedoston lataaminen
Kirjailijan muu nimi
Honkonen, Reijo Tapani
Synnyinaika
Synnyinpaikka
Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat
Koulutus tai tutkinto
Tekijän käyttämä kieli
Kansallisuus
Teokset
Nimi
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
pakinakokoelmat
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Muut teokset (kääntäjänä)
Tyyppi
fyysinen teos
Elämäkertatietoa
Opinnot:
diplomikielenkääntäjä, MAT-tutkinto, kauppatieteen maisteri

Harrastukset:
puoskarimusisointi

Honkonen kuvaa teoksissaan sitä alavireistä koomisuutta, joka kuuluu ihmiselämään. Keski-Suomi näkyy Honkosen varhaistuotannossa konkreettisina tapahtumapaikkoina. Myöhemmin maakunnan löytää teoksista viitteellisempänä, mutta sitä voi etsiä esimerkiksi puheen poljennosta.

- - -

Luonnehdinta

Reijo Honkonen on eteläsavolainen kirjailija, jonka tyylilaji on alavireinen komiikka. Hänen mielestään komiikka ja huumori ovat parhaimmillaan silloin, kun niihin saa mukaan surua ja tummia sävyjä. Tummasävyinen komiikka toistuu hänen monipuolisessa tuotannossaan romaaneista näytelmiin, käsikirjoituksiin ja pakinoihin.


Faktaa

Reijo Honkonen on syntynyt Äänekoskella 1956. Hän on diplomikielenkääntäjä, mainonnan ammattilainen ja kauppatieteen maisteri. Honkonen on työskennellyt mm. mainonnan suunnittelijana Savonlinnassa. Nykyään hän on kirjailija ja käsikirjoittaja. Lisäksi hän opettaa Mikkelin ammattikorkeakoulussa mainontaa ja markkinointia sekä johtamista.

Reijo Honkonen asuu perheineen Mikkelissä ja harrastaa kaikenlaista ihmettelyä ja kummastelua.


Kirjailijaura

Reijo Honkonen valmistui tekstin tuottamisen ammattilaiseksi Savonlinnan kääntäjänkoulutuslaitoksesta. 1980-luvun alussa hän suomensi useita teoksia. Jo opiskeluaikana hänen pöytälaatikkoonsa oli syntynyt erilaisia tekstejä. Kiinnostus kirjallisuuteen heräsi Jarkko Laineen tuotannon kautta. Myös Daniel Katz ja Juhani Pelkonen tekivät omintakeisella huumorillaan lähtemättömän vaikutuksen. Honkonen kirjoitti aluksi runoja, sitten pakinoita ja lopulta romaanikäsikirjoituksen, jonka hän lähetti kolmelle kustantajalle. Kaksi kustantajaa oli valmis julkaisemaan käsikirjoituksen. Otava julkaisi Reijo Honkosen esikoisteoksen Vikatikki vuonna 1989.

Sen jälkeen Honkonen on tehnyt monenlaista: dekkareita, tv-käsikirjoituksia, kuunnelmia, näytelmiä, sanoituksia, pakinoita ja kolumneja. Hänen dekkarituotantonsa sijoittuu Savonlinnaan ja tv-käsikirjoituksiinsa hän on pyrkinyt ujuttamaan eteläsavolaisia henkilöhahmoja, hyviä tyyppejä kaduilta ja kujilta.

Nykyään Honkosen kirjalliset työt syntyvät perhe-elämän ja opetustyön lomassa lyhyinä yksinäisyyden hetkinä.

(Etelä-Savon kirjailijat)

- - -


Reijo Honkonen on kirjailija, jonka lajeja ovat romaani, kuunnelma, tv-draama ja näytelmä. Markku Turusen kanssa hän on kirjoittanut televisiosarjat Elämän suola ja Vaimonsa mies, ja lisäksi hän on julkaissut eri lehdissä kolumneja ja pakinoita.

Huumori ja letkeä sanailu siivittävät Honkosen tekstiä. Vaivaton kerronta ja tahattoman koomiset, kiipelistä toiseen ajautuvat henkilöt ovat tyypillistä Honkosta.

Romaaneissaan Honkonen kertoo haihattelijoista, joiden rahantekoyritykset epäonnistuvat. Tarkastikin suunnitellut keikat ja matkat menevät mönkään, kun taito ei riitä. Honkonen kuvaa sitä, miten kehnosti ihminen kestää pettymyksiä. Pikkurikolliset ovat hänen teoksissaan miekkosia, jotka eivät kunnolla täytä valitsemaansa roolia. Heidän puheensa on koomista, ja heidän käyttämänsä markkinoinnin muoti-ilmaukset sopivat huonosti heidän suuhunsa.

Esikoisteos Vikatikki ja toinen kirja Eno ovat vauhdikkaita jännäreitä, joissa toiveet kaupungissa liikkuvan rahan uusjaosta eivät toteudu. Mannaa sataa on romaani vaiheikkaasta keikkaelämästä ja Siitosen erotiikkabussi on ajankohtaisromaani ostoseksistä. Varjo vain on jännäri, jossa tapahtumien taustana on Savonlinnan romanttinen kesä herkkuineen ja oopperajuhlineen.

Katriina Kajannes
Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa
Näytelmät, kuunnelmat, käsikirjoitukset:
TV-draama Elämän suola 1996.
TV-draama Vaimonsa mies 1998-2000.
TV-draama Varjo vain 2002.
Kuunnelma Mustasukkainen joulupukki 1999.
Näytelmä Helsingin hanhi 2000.

Muu tuotanto:
Kolumneja ja pakinoita Länsi-Savoon ja Savonmaahan sekä Etelä-Savon radioon 1995 -
Kolumneja ja pakinoita Savonlinnan Oopperajuhlauutisiin ja Mikkelin ammattikorkeakoulun lehteen Aktivaattoriin
Tekstinäyte
Vankilan kalterit ei ole samanlaiset kuin Lucky Lukessa, enkä ole nähnyt vielä yhtään Daltonin veljesten näköstä vankia täällä.
[Vikatikki, Otava 1989, 137]