Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Vartiainen, Aarni

Kirjailijan muu nimi
Olavi Aarni
Vaari
Vartiainen, Aarni Olavi
Synnyinaika
Synnyinpaikka
Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat
Koulutus tai tutkinto
Ammatti
Luottamustehtävät ja jäsenyydet
Tekijän käyttämä kieli
Kansallisuus
Maakunta-alue
Teokset
Tyyppi
romaanit
Nimi
Tyyppi
novellit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
novellikokoelmat
Tyyppi
romaanit
Muut teokset
Tyyppi
fyysinen teos
Elämäkertatietoa
Aarni Vartiainen näyttää romaaneissaan ja novelleissaan, mitä tapahtuu hyvinvointiyhteiskunnan julkisivun takana. Hän antaa äänen niille, joilla ei ole tilaa hyvinvoivien maailmassa.

Vartiainen kuvaa menestyjien Jyväskylän kääntöpuolta: jengoiltaan suistuneita nuoria, työttömiä, alkoholisteja ja rikollisia. He esittävät elämässä sivuosaa, omassaankin. Nykypäivä on heille ontto, eikä heidän näköpiirissään ole huomista. Asiat tapahtuvat aina jonkun muun ehdoilla, eivätkä henkilöt oikein tiedä, mitä haluavat.

Vartiaisen kerronta on elokuvamaista ja esitys kovaksikeitettyä. Leikkaukset ja näkökulman vaihdokset ovat teoksissa tempoilevia, vauhti kiihkeä. Kurjuuden kuva on perusteellinen, koska ainesta on runsaasti.

Henkilöiden olemus ja luonne avautuvat keskusteluissa ja teoissa. He toimivat epäjohdonmukaisesti, ja heillä on käsi valmiiksi nyrkissä. Henkilöt ovat varjoja sivukujilla, rappukäytävissä ja rähjäisissä kämpissä.

Turmeltuneet kuvaa poikasakkia, joka ajautuu tilanteesta toiseen. Känni ja väkivalta helpottavat oloa hetkeksi. Jengin rajujen juttujen vastapainona ovat median otsikot, muutosta lupaavat mainokset ja uskonnolliset julisteet.

Ennen ja jälkeen 12 on kirja nuorista, joilla on huonot välit vanhempiinsa ja yhteiskuntaan. Joka leikkiin ryhtyy kertoo nuorista, joille tappelu on tavallinen tapa reagoida ympäristöön ja sen tapahtumiin. Myös Torstaina kaikki on hyvin jakaa ihmiset väkivallan kohteisiin ja sen tekijöihin.

Katriina Kajannes


- - -


Ammatti: konelatoja

Harrastukset: nyrkkeilijöiden valmentaminen.

"Kirjoitin Säästöpankin lasten Lipas-lehteen jatkojännärin, kun olin noin 17-18 -vuotias.
1960-luvulla kirjoitin Keskisuomalaiseen juttuja ja pakinoita koripallosta. 1990-luvulta lähtien olen kirjoittanut juttuja nyrkkeilystä, myös nyrkkeilyyn liittyviä kolumneja. Lempikirjani ovat Dostojevskin Idiootti ja Hemingwayn Vanhus ja meri. Lempielokuvani on Kummisetä. Tahtoisin, että meitä kaikkia rakastaisi joku, emmekä vihaisi ketään."

Palkinnot: Keski-Suomen taidepalkinto, 1970
Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa
Antologiat:
Tässä pisteessä : Keski-Suomen kirjailijain antologia (toimituskunta: Irja Virtanen, Heikki Jylhä ja Jaakko Seppälä). Keski-Suomen kirjailijat 1971.
Katselmus -94 : keskisuomalaisen proosan antologia. Keski-Suomen läänin taidetoimikunnan julkaisuja 5. Keski-Suomen läänin taidetoimikunta 1994.

Muu tuotanto:
Muutama julkaisematon käsikirjoitus
Tekstinäyte
-Te olette nuori mies. Miksi te tuollaiseen ryhdyitte?
Make katsoo jokeen. "Miksi?" Käsi kulkee kesken jäänyttä kaiverrusta: MAK... Kun hän kääntyy ovat poliisit hänen molemmilla puolillaan. He alkavat kävellä autoa kohti.

Turmeltuneet (Weilin+Göös 1967) s. 191