Sund, Lars

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

© Cata Portin / Schildts & Söderströms

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Luottamustehtävät ja jäsenyydet

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Tyyppi

novellit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

runokokoelmat

Muut teokset

Tyyppi

fyysinen teos

Tyyppi

fyysinen teos

Tyyppi

fyysinen teos

Kirjailijan omat sanat

Makuasioita:
Syyskuussa 1973 olin kuuntelemassa Frank Zappaa ja Mothers of Inventionia Finlandia -talolla. Konsertti oli suuri elämys, samoin kuin Lindsay Andersonin elokuva If...jonka näin suurin piirtein samoihin aikoihin. Joskus sitä surkuttelee, että on pakko kasvaa aikuiseksi.
Suosikkipaikkani ei sijaitse mielikuvitusmaailmassa vaan Siklaxissa, sillä seudulla, minne kahden viimeisimmän romaanini tapahtumat sijoittuvat. Siklax on 7 000 asukkaan kunta Etelä-Pohjanmaan rannikolla. Maanviljelys, kasvihuonetuotanto ja turkistarhaus antavat oman leimansa tälle alueelle.Olen tehnyt Siklaxista oman pienen universumini, jota voin täysivaltaisesti järjestellä ja hallita. Siklax on paikka, missä kertomukset syntyvät ja hulluus rehottaa. Se on kaunein paikka maan päällä - lakeuksien ja meren keskellä. Siellä on taivas avara.
Olin pitkään viehättynyt Suomen 20 -luvusta, kunnes sitten kirjoitin siitä. Sen jälkeen kiinnostuin 30 -luvusta, diktatuurien ja kasvavan sodanuhan ajasta. Tällä hetkellä olen syventynyt 1950 -lukuun, vuosikymmeneen, jolloin synnyin, kylmän sodan, mutta myös monien toiveiden aikakauteen.

Elämäkertatietoa

Lars Sund syntyi Pietarsaaressa vuonna 1953. Hän opiskeli englantia, ruotsia ja kirjallisuustiedettä Åbo Akademissa, ja muutti 1980-luvun alussa Uppsalaan, jossa aloitti toimittajan ja kirjailijan työt. Syksystä 1999 lähtien hän on ollut päätoiminen kirjailija.

Sundin esikoisteos oli vuonna 1974 ilmestynyt runokokoelma Ögonblick. Sitä seurasi vuoden päästä romaani Natten är ännu ung. Pietarsaaren katuelämän todenmukainen kuvaus nosti romaanin jonkinlaiseksi suomenruotsalaisen nuorison kulttikirjaksi. Seuraavassa teoksessaan, Vinterhamn, Sund kuvaa turkulaista opiskelijaelämää 1970-luvulla.

Seuraavat vuodet Sund uurasti kirjastoissa ja arkistoissa. Työn tuloksena syntyi vuonna 1991 Colorado Avenue, ”yksi kirjasyksyn merkittävimmistä romaaniuutuuksista” kuten Upsala Nya Tidningin kirja-arvostelu otsikoi. Sundin kertojalahjakkuutta verrattiin Marqueziin, Rushdieen, Mobergiin ja Linnaan. Kuusi vuotta myöhemmin ilmestyi romaanin itsenäinen jatko-osa, Puodinpitäjän poika.

(Schildts & Söderströms)

--

vanhemmat Evert ja Ingalill Sund

Upsala Nya Tidningin toimittaja vuodesta 1979

humanistisia opintoja Åbo Akademissa

Runeberg -palkinto 1992; Kiitos kirjasta -mitali 1993; ruotsalainen Lars Widding-palkinto 1998; Finlandia-palkintoehdokkuus 1997 romaanilla Lanthandlerskans son

harrastukset: lintujentarkkailu, historia, kansatiede, kaikenlainen taikausko; sarjakuvat ja animaatiot; vanhanajan tekniikka, erityisesti lentokoneet ja laivat

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Suomeksi Sundin runoja on julkaistu teoksessa Merja-Riitta Stenroos (toim.) : Talvi on hiljaisuutta ja vastarintaa : uutta suomenruotsalaista lyriikkaa, WSOY 1986.

Lähteitä ja viittauksia

Ett stycke finlandssvensk litteraturhistoria (Sahlgrens, 2001)
Femtiosex österbottniska författare om sig själva (Svenska Österbottens Litteraturförening 1990)
Finlands svenska litteraturhistoria 2 (Svenska litteratursällskapet, 2000)
Författaren själv (Förlags Ab Wiken, 1993)
Skulle det blir brösttoner? Svenskösterbottniska författarporträtt (Scriptum, 2007)
Stenwall, Åsa: Den förvirrade äventyraren (Schildts, 1997)
Stenwall, Åsa: Den omöjliga hemkomsten (Schildts, 2006)

Kotimaisia nykykertojia 3. Toim. Kari-Otso Nevaluoma. BTJ Kirjastopalvelu 2000