Helanen, Vilho

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

Vilho Helanen http://www.valtakunta.eu/suomi/vilho_helanen.jpg [Public domain]

On sama kuin

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Kuolinaika

Kuolinpaikkakunta

Koulutus tai tutkinto

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Nimi

Tyyppi

näytelmät

Tyyppi

näytelmät

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

näytelmät

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

näytelmät

Elämäkertatietoa

Akateemisen Karjala-Seuran puheenjohtaja, ylioppilaskunnan puheenjohtaja, Pohjois-Pohjalaisen Osakunnan kuraattori, kirjailija

Vilho Helanen oli loistava puhuja, taitava kynänkäyttäjä, tulisieluinen ja särmikäs suomalainen ja omistautui palavasti puolustamilleen asioille: maanpuolustukselle, heimoasialle, raittiusaatteelle. Helanen oli vaikutusvaltainen ylioppilaspoliitikko, estofiili, joka organisoi "ylioppilaiden Suomen Sillan" Helsingin yliopiston Pohjois-Pohjalaisen Osakunnan ja Tarton yliopiston välille. Akateemisen Karjala-Seuran puheenjohtajana Helanen luotsasi seuran aitosuomalaisuudesta lapualaisuuteen ja lopulta Isänmaallinen Kansanliike -vaiheen kautta sotavuosien maanpuolustustehtävään.

(Kansallisbiografia)

Helanen oli suomalaisen dekkarikirjallisuuden pioneereja.

Vilho Helasen (1899-1952) romaaneissa seikkailee nuori asianajaja, varatuomari Kaarlo Rauta, joka on kaikkea pahuutta vastaan taisteleva aatteen mies. Valvova silmä on vuodelta 1946 ja sitä pidetään yhtenä Helasen parhaimmista.
Helanen oli jatkosodan aikaan Suur-Suomi -aatteen kannattaja ja tuomittiin myöhemmin puoleksi vuodeksi kuritushuoneeseen maanpetoksellisesta toiminnasta. Vankilasta vapauduttuaan Helanen jatkoi toimittajan ja kirjailijan uraansa.