Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Lauttamus, Niilo

Kirjailijan muu nimi
Lauttamus, Niilo Johannes
Synnyinaika
Synnyinpaikka
Kuolinaika
Kuolinpaikkakunta
Ammatti
Luottamustehtävät ja jäsenyydet
Tekijän käyttämä kieli
Kansallisuus
Teokset
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
kokoomateokset
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
kokoomateokset
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Muut teokset
Tyyppi
fyysinen teos
Elämäkertatietoa
Niilo Lauttamus on viime sotien kuvaajista nimekkäimpiä. Hänen kerrontansa on tarkkaa ja asiantuntevaa. Sotaromaanit, joita hän kirjoitti vähintään yhden vuodessa, kuuluvat 1950-luvusta 1970-lukuun olevan jakson parhaimpiin. Aikana, jona virallinen historiankirjoitus oli varovaista, Lauttamus valotti tapahtumia sotilaitten kannalta. Hän tuntee aiheensa: hän lähti 17-vuotiaana Saksan SS-pataljoonaan, taisteli talvi- ja jatkosodassa ja osallistui Lapissa sotaan saksalaisia vastaan. Rauhan aikana hän palveli puolustusvoimia kanta-aliupseerina.

Lauttamuksen tuotanto ilmestyi aikana, jona oli tarvetta kansalliseen itsetilitykseen. Kun oli siirrytty sodan kriisistä rauhan kriisiin, asioita käsiteltiin yhteisöllisesti lukemalla ja kirjoittamalla sodasta. Kirjallisuus auttoi yleisen ilmapiirin muutoksessa lisäämällä tietoa ja ymmärrystä.

Sota on Lauttamuksella joukko ääritilanteita, joissa ihminen on vailla tavallisen elämän antamia suojarakenteita. Rivimiehen näkökulma on keskeinen, ja Lauttamus kuvaa myös vastuullista ja tovereistaan välittävää johtajaa. Sodan julmuus ja mielettömyys käyvät selviksi, samoin se, että miehet eivät ihannoineet sotaa. Miesten arkea ovat pelko, epävarmuus ja kuolemanvaara. Keskustelu ja huumori auttavat, ja voimaa antavat myös ajatukset ja puheet kotirintamasta.

Esikoisteos Vieraan kypärän alla, joka kertoo suomalaisten SS-miesten vaiheista, on Lauttamuksen tunnetuin kirja. Päähenkilö, karjalaispoika Johannes Aihela, on jossain määrin kirjailijan omakuva. Rautasaappaat-romaanissa on aiheena SS-miesten paluu Suomeen ja heidän osuutensa kesän 1944 taisteluissa. Kujanjuoksu kertoo suomalaisesta, joka on saapunut Saksaan lapsena ja joka liittyy Saksan armeijaan.

Anatoli Kurkisen sota kuvaa Neuvostoliiton puolella taistelleen inkeriläismiehen sotavankeutta ja avioitumista Suomessa. Viimeinen teos Verikivi kuuluu Lauttamuksen parhaisiin.

Katriina Kajannes


- - -

Niilo Johannes Lauttamus
Syntynyt 16.5.1924 Sakkolassa
Kuollut 8.5.1977 Muuramessa
Kansakoulu
Kirjailija
Kanta-aliupseerina 1948-56
Keski-Suomen kirjailijoiden johtokunnassa


Sakkolassa syntynyt Niilo Lauttamus on viime sotien kuvaajista luetuimpia. Hänen menestysteoksiaan on esikoisteos Vieraan kypärän alla, joka kertoo suomalaisten SS-miesten vaiheista. Vieraan kypärän alla -kirjan päähenkilö, karjalaispoika Johannes Aihela, on jossain määrin kirjailijan omakuva. Niilo Lauttamus kuvaa sotaa miehekkäiden keskushenkilöiden seikkailujen kautta: heille sota on selviytymisen tai tappion paikka. Erno Paasilinna on eräässä kritiikissään vuonna 1962 kuvaillut Lauttamuksen kertomatyyliä rennoksi, ripeäksi, sumeilemattomaksi. "Lauttamus ei haikaile, hän kuvaa huolettomasti kuin kulkumies kävelee: sanotaan kaikki, mitä nähdään, mutta ei katsota kaikkea, mitä nähdään", Paasilinna toteaa.

Lauttamus itse on vastannut Viikkosanomien haastattelussa (26.9.1974) kysymykseen, miksi kirjoittaa sodasta seuraavasti: "Ainakin se tulee kerrotuksi sukupolvelle, joka ei tiedä sodasta mitään. Ja nähdäkseni se pitää kertoa niin, että lukija tajuaa sodan mielettömyyden. Että kaikki harhakuvat sodan ihannoimisesta katoavat. Ja toisaalta olen myös yrittänyt kuvata suomalaista johtajaa, hänen vastuutaan tovereistaan, inhimillistä kypsymistään tilanteissa, joissa kypsymiselle ei juuri anneta aikaa."

(Eteläkarjalaisia kirjailijoita)
Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa
Vieraan kypärän alla
Romaani. Jyväskylä 1957 Gummerus.

Hiljaiset sotilaat
Romaani. Jyväskylä 1959. Gummerus.

Kannaksen lapsia
Romaani. Jyväskylä 1960. Gummerus.

Kujanjuoksu
Romaani sodasta. Helsinki 1960. Fennia.

Kuolema junailee
Salapoliisiromaani. Jyväskylä 1961. Gummerus.

Sotapoliisit
Romaani. Jyväskylä 1961. Gummerus.

Korpipartio
Romaani. Jyväskylä 1962. Gummerus.

Saappaat edellä
Romaani. Jyväskylä 1963. Gummerus.

Ilman kokardia
Romaani. Jyväskylä 1964. Gummerus.

Rautasaappaat
Romaani. Jyväskylä 1965. Gummerus.

Rähinäremmi
Romaani. Jyväskylä 1966. Gummerus.

Me veteraanit
Romaani. Jyväskylä 1967. Gummerus.

Haavoittuneet leijonat
Romaani. Jyväskylä 1968. Gummerus.

Poliisimiehet
Romaani. Jyväskylä 1969. Gummerus.

Viikinkidivisioona
Romaani. Jyväskylä 1970. Gummerus.

Kuolemanleirin kautta
Jyväskylä 1971. Gummerus. Romaani.

Rangaistuskomppania
Jyväskylä 1972. Gummerus. Romaani.

Anatoli Kurkisen sota
Jyväskylä 1973. Gummerus. Romaani.

Raatteen tien paholaiset
Jyväskylä 1974. Gummerus. Romaani.

Hävittäjä-ässä
Jyväskylä 1975. Gummerus. Romaani.

Panssarikiila
Jyväskylä 1976. Gummerus. Romaani.

Verikivi
Jyväskylä 1977. Gummerus. Romaani.

Antologiat:
Tässä pisteessä : Keski-Suomen kirjailijain antologia (toimituskunta: Irja Virtanen, Heikki Jylhä & Jaakko Seppälä). Keski-Suomen kirjailijat 1971.
Lähteitä ja viittauksia
Kotimaisia sotakirjailijoita. Toim. Kari-Otso Nevaluoma. BTJ, 2001.