Kaskiaho, Reija

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Tekijän saamat palkinnot

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Nimi

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Kirjailijan omat sanat

En halunnut pienestä pitäen kirjailijaksi, en vielä nuorenakaan. Välillä tuntui, etten halua miksikään. Etten edes sovi mihinkään.

Paikka maailmasta kuitenkin löytyi hapuilevan etsimisen jälkeen. Tietokoneen ääreen mahtuu ja siinä on tilaa olla sellainen kuin on, ja sellainen kuin ei ole. Kirjojen henkilöiden kautta voi elää miten vain ja kokea asioita, jotka ovat jääneet kokematta ajanpuutteen, vaarallisuuden, tylsyyden tai minkä vain muun tekosyyn takia.

Rakastan kirjoittamista niin paljon, etten vielä ole törmännyt toiseen toimintaan, jossa sydän sykkisi yhtä innoissaan. Kirjoitan mielelläni nuorille, koska nuoret puhuvat ja toimivat jotenkin raikkaasti ja aidosti. Ei sillä etteivätkö aikuisetkin toimisi, mutta kuitenkin. Vähän vaikea selittää, kun en ole oikein kirjailija vieläkään. Välillä tuntuu, että kirjoitan vain välikätenä muistiin asioita, joita henkilöt sanovat ja tekevät. He elävät hyvin vahvasti omaa elämäänsä ja koska en juurikaan pidä onnellisista lopuista kirjoissa, välillä tuntuu pahalta vahingoittaa heitä. Toisaalta, itsepähän ovat niin valinneet...
MAKUASIOITA:

Unohtumattomia taide-elämyksiä:
- Keskusteluja Jumalan kanssa -trilogia. Kirjasarja, joka antaa uskoa elämään ja ihmiseen.

- Pelle Miljoonan Tähtivaeltaja-levy. Kolahtaa kauneudessaan jokaisella kuuntelukerralla.

- Richard Bachin Lokki Joonatan -kirja. Keskusteluja Jumalan kanssa -kirjat pienessä satumuodossa. Ymmärrettävää viisautta, jonka haluaisi jakaa koko maailmalle.

- Aida-ooppera. Teoksen mahtipontisuus jäi mieleen pitkäksi aikaa. Elämänvoimaa ja vahvoja tunteita.

- American Beauty -elokuva. Synkkää pohtimaan pakottavaa realismia.

- George Orwellin Vuonna 1984 -kirja. Ahdistavuudessaan upea teos, joka sai ajattelemaan tämän päivän valvovia silmiä uudessa valossa.

- Henri Charrieren Papillon -kirja. Mielenkiintoinen ajankuvaus ja pakotarina, joka on luettava aina vain uudelleen. Yleensäkin tositapahtumiin perustuvat kirjat ja elokuvat toimivat hyvin.

Fiktiivinen henkilö, johon voisi samaistua:
Ensimmäinen mieleen tuleva henkilö on Peppi Pitkätossu. Voimaa, iloisuutta ja ideoita elämän toteuttamiselle. Ajatus siitä, että hyvä voittaa pahan ja maailmaa voi edelleen katsoa kauniin sinisilmäisesti, tuntuu oikealta ja rauhoittavalta.

Mieluisa paikka:
Kodin lisäksi mieluinen paikka on meren rannalla kallioiden kupeessa, kun aallot lyövät rantaan ja tuuli puhaltaa lokkien lennellessä ympärillä.

Haavemaailman toivepaikka olisi Islannin sumuiset kalliot, joissa elää tummia elämänvärisiä maahisia. Rauhaa ja rakkautta, tunteita ja maailman ääniä. En ole koskaan käynyt Islannissa, ehkä siksi, etten uskalla rikkoa mielikuvaa...

Kiehtova historiallinen henkilö ja aikakausi:
Jeesus ilmiönä ja ihmisenä on kiinnostanut aina. Myös buddhalaisuuden mestarit olisivat tutustumisen arvoisia. Mielenkiintoisia ajanjaksoja on paljon, keskiaika niistä yhtenä vahvana. Noitavainojen aika ihmetyttää ja kiehtoo. Myös toisen maailmansodan tapahtumiin palaisi hetkeksi mielellään ymmärtämisen toivossa...

Asiat ja ilmiöt, jotka ärsyttävät:
Yritän kovasti olla ärsyyntymättä mistään, mutta välillä se on hankalaa. Epäoikeudenmukaisuus on pienestä pitäen saanut näkemään sinipunaista ja turha ja älytön kuluttaminen ärsyttää joskus paljonkin. Globaali välinpitämättömyys ilmaston lämpenemisestä harmittaa, mutta myös pelottaa. Suvaitsemattomuus, toisten tuijottaminen ja uusavuttomuus rasittavat niin ikään välillä päätä.

Pienempiäkin asioita löytyy, mutta jätetään mainitsematta, jospa siten unohtuisivat omasta mielestäkin helpommin. Ja onneksi maailmassa on paljon hyvääkin, jolla kompensoida pahaa.

Elämäkertatietoa

Hittils har studerat handelsuppdrag, kreativt uttryck, multimedia, fotografi och journalism.

Priser:
Topeliuspriset 2005 (Rastas)

Opintoina tähän mennessä kaupallista alaa, luovaa ilmaisua, multimediaa, valokuvausta sekä lehtijournalismia.

Palkinnot:
Topelius-palkinto 2005 (teoksesta Rastas)

Harrastelee lukemista, meditointia, käsillä näpertelyä ja elämän kummastelua.

Lähteitä ja viittauksia

Kotimaisia lasten- ja nuortenkirjailijoita 4. Loivamaa, Ismo. BTJ, 2004.