Puupponen, Simo

On sama kuin

Kirjailijan muu nimi

Eräveikko
S.P.
Sirkka
Syyrakki
Unilukkari

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Kuolinaika

Kuolinpaikkakunta

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

novellit

Elämäkertatietoa

Simo Puupponen, kirjailijanimeltään Aapeli, oli 1940- ja 1950-luvun merkittävimpiä ja omaperäisimpiä pakinoitsijoita. Perinteisen humoreskin pohjalta Aapeli kehitti sanomalehtipakinoittensa rakennetta novellimaisiksi esikuvanaan Anton Tshehov. Suorat ajankohtaiset poliittis-yhteiskunnalliset aiheet väljenivät ajattomammiksi kritiikeiksi suvaitsemattomuutta, ahneutta ja pikkuporvarillisuutta kohtaan. Aapelin tyylitaituruus tuli esille kuvauksen keskityksessä ja kielen eri rekisterien käytössä. Hänen myötätuntoinen ja ihmisystävällinen tarkastelutapansa ei osoittanut vaan näytti.

(Kansallisbiografia)

- - -

Aapeli
nimimerkit: Eräveikko, Sirkka, S.P., Syyrakki, Unilukkari
Simo Tapio Puupponen
pakinoitsija
23.10.1915 Kuopio - 10.10.1967 Helsinki.

Vanhemmat taloustarkastaja Kaarle Puupponen ja Ilma Vilhelmiina Tiitinen.
Puoliso toimittaja Tuovi Marja Valvikki Muraja 1945-.
Ylioppilas Kuopion lyseo 1934. Opintoja Helsingin yliopistossa 1934-1936.
Kuopio -1953.

Palkinnot ja ehdokkuudet:
Eino Leinon palkinto 1959
Valtion kirjallisuuspalkinto 1959
Kirjapöllö-palkintoehdokas 2007

Tekstinäyte

Mitä sitten olen saanut kirjoista? Ensinnäkin likinäköiset silmät. Tätä seikkaa on kuitenkin suotta parkuen pahoitella, sillä onpa maailma opettanut, ettei suinkaan ole niin suurta väliä kaiken kovin tarkkaan näkemisellä. Ei tarvitse kauankaan ihmetellä sitä keinotekoisuutta ja jopa valheellisuutta, millä nykypäivän ihminen on onnistunut itsensä ympäröimään, kun on jo valmis epäilemään, että maailma taitaakin olla luonnollisempi kirjoissa kuin itse elämässä. Ainakin monin kohdin siedettävämpi ja ystävällisempi. Oletteko esimerkiksi lukeneet yhtään Shakespearen draamaa, jossa tiranni uhkaisi alamaisiaan liikevaihtoverolla? Ei, Shakespearella pysyy julmuuskin sentään kohtuuden rajoissa.
---
Elämänkumppanina on kirjalla, verrattuna esimerkiksi aviovaimoon, erinäisiä rajoituksia. Hyvin harvoin kirja muun muassa pystyy elättämään lukijansa eikä siitä yölampun sammuttua ole juuri mihinkään. Toisaalta kirja on taas tavattoman pitkämielinen, ei se tuskastu elämänkumppaninsa harrastuksettomuuteen eikä hajamielisyyteen ja - ennen kaikkea - ellei se satu miellyttämään, on jokseenkin mutkatonta vaihtaa se uuteen. Aivan yleinen yhteinen ominaisuus vaimoilla ja kirjoilla lienee se että korupainokset ovat usein työläitä käsitellä ja niihin pyrkii ennen pitkää kyllästymään, kun taas koirankorville kääntyneissä kansanlaitoksissa ellei muuta vanhojen päivien iloksi säily niin ainakin niiden antiikkiarvo.

Pakinasta Kirja elämänkumppanina, Aapelin lukemattomat, 1986

Lähteitä ja viittauksia

Kotimaisia pakinoitsijoita. Vesa Sisättö & Jukka Halme. Avain, 2013.
Suomalaisia lasten- ja nuortenkirjailijoita. I. Suomen kirjastoseura, 1972.
Aapelista juoppohulluun : kotimaisia humoristeja 1. Vesa Sisättö & Jukka Halme. Avain, 2012.
Videot

Elävän arkiston upotuskoodi