Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Palatsikatu

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Egyptiläisen Nobel-mestarin mahtava pääteos, Kairo-trilogia, on elämää ja tunteita kuohuva panoraama kolmen sukupolven vaiheista Egyptin historian murrosaikana.

Kairo-trilogiassaan Mahfouz kuvaa Egyptin historiaa vuosisadan vaihteesta vuoteen 1952, jolloin monarkia vaihtui Nasserin valtaan, nähtynä yhden perheen kolmen sukupolven kokemuksien läpi. Ensimmäisen osan, Palatsikadun, tapahtumat sijoittuvat brittimiehityksen aikaan, 1910-luvun lopulle. Aluksi laveasti kuvaillen muta vähitellen yhä dramaattisemmin ja vauhdikkaammin Mahfouz kertoo kauppias Sayyid Ahmadin perheen elämästä, sen ankaran islamilaisista tavoista ja ajattelusta, joka on kovin erilaista kuin omamme.
Sayyid on arvotettu liikemies ja suosittu seuramies, mutta kotona hän on pelätty tyranni, jolle perhe ei uskalla sanoa poikkipuolista sanaa. Vaimo ja kaksi tytärtä eivät saa astua jalallaankaan kodin ulkopuolelle, kun taas perheenpää viettää kaiket yöt iloisessa seurassa, tanssijattaria halaillen ja viiniä siemaillen. Mutta vähitellen hänen auktoriteettiinsa ilmaantuu säröjä, sillä lasten naittaminen tuottaa monenlaisia huolia ja epämiellyttäviä yllätyksiä, pojat ja jopa vaimokin uhmaavat hänen valtaansa, ja itsenäisyystaistelun melskeissä seuraa väistämätön perhetragedia.
Kuten edellisissäkin teoksissa, Mahfouzin verevä, kansanomainen kerronta tempaa mukaansa Kairon elämää kuohuville kujille, keskelle perheenjäsenten hellää rakkautta ja loukattuja tunteita.
(takakansi- ja lieveteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

498

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

575

Kustantaja

Kääntäjä