Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Jäätikön jumalat

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Islannin piispan korviin on kantautunut hälyttäviä huhuja Snaefellsnesin syrjäisestä seurakunnasta: jumalanpalveluksia ei pidetä, kuolleita ei haudata, lapsia ei kasteta. Kirkko on naulattu kiinni ja seurakunnan pappi on erikoistunut hevosten kengittämiseen ja priimuskeittimien korjaamiseen... Piispa päättää lähettää miehen paikalle tutkimaan asiaa. Nuoren teologin tehtäväksi tulee laatia objektiivinen, tosiasioihin perustuva raportti seurakunnan tilasta.

- Se mitä tästä seuraa ei ole romaani, ei satiiri eikä saarna. Ei mielipidekirja eikä elämänkatsomusteos. Näitä kaikkia ehkä, mutta ennen muuta Laxnessia hilpeimmillään. Laxness irvailee, hämää, puhuttelee, tehoaa, vangitsee. Ja mielettömimpienkin käänteiden vankkana pohjana on islantilainen maisema ja islantilaiset ihmiset, joiden kuvaajana Laxness on osoittautunut voittamattomaksi mestariksi. (Takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Minä lähdin linja-autolla ja kamppeeni olivat merimiessäkissä. Lähtöpäivä 11. toukokuuta. Tätä aikaa sanotaan heinän ja ruohon väliseksi ja sanonta perustuu lampaitten näkökulmaan: se on aikaa jolloin heinät on loppu eikä ruoho ole noussut. Tänä aikana ovat märehtijät vaisuja ja niinpä kevät on aina ollut sitä aikaa Islannissa jolloin ihmiset ja elikot kuolevat.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

245

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

211

Kustantaja

Kääntäjä