Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Lehtokurppa

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Vuosiltaan Mattis lähenee neljääkymmentä, mutta sielullisesti hän on unohtunut lapsen kehitysasteelle. Huolekkaan äidin tavoin hänen sisarensa Hege hoivaa ja elättää häntä vanhassa, rappeutuneessa mökissä järven rannalla.
Miksi näin täytyy olla? Tätä Mattis joutuu kysymään sekä itseltään että muilta. Sillä Mattis ei ole vajaamielinen, hän on täysin tietoinen omasta tilastaan, kyläläisten hänelle antamasta ”höperö”-nimestä, Hegelle tuottamastaan rasituksesta. Hän kärsii siitä ja häpeää, mutta samalla elää hyvin voimakasta, kiihkeää mielikuvituselämää, jossa on vaarallisia sanoja, outoja ja enteellisiä asioita.
Tarjei Vesaas, jonka suomalainen lukijakunta tuntee hänen hienosta romaanistaan ”Kevätyö”, ei erittele, ei selitä, ei psykologisoi. Mutta tuon onnettomaksi jääneen ihmispoloisen olemus kasvaa eteemme mitä moninaisimmin piirtein: lapsen avuton nöyryys, lapsen itsekeskeisyys, lapsen kyky nähdä ihmeitä jokapäiväisissä tapahtumissa, lapsen herkkä ilo ja mielipaha. Ja kun tähän lapsen maailmaan astuu vieras mies, Järgen, johon Hege on rakastunut, huomaa Mattis olevansa tiellä. Hän ottaa kohtalon ohjat omiin käsiinsä, ja näiden kolmen ihmisen yhteiselämä saa traagisen päätöksen.
Tarjei Vesaas kertoo hänelle ominaisin vähäisin ja hienoistunein keinoin, etenee rauhallisen tasaisesti; ukkospilvien lähestyminen, tapahtumien kiristyminen tragediaksi liukuu näennäisesti tyynen pinnan alla. Teoksessa on erityisen miellyttävää sen syvä inhimillinen lämpö, siitä huokuva yksinkertainen hyvyys. Harvoin lienee elämästä osattomaksi jääneen kohtaloa kuvattu näin hartaalla myötäelämisellä.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

298

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

236

Kustantaja

Kieli

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

222

Kustantaja

Kieli

Sarjamerkintä