Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Upseerikokelas Hornblower

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Horatio Hornblower on epäilemättä romaanikirjallisuuden kuuluisimpia merisankareita; hänen seikkailunsa ovat valloittaneet uskollisen lukijakunnan yli koko maailman. Nyt suomeksi ilmestyvä ”Upseerikokelas Hornblower” tutustuttaa meidät nuoren kadetin ensi kokemuksiin Englannin uljaassa laivastossa. Tuskin lapsenkengistään astunut nuorukainen joutuu mukaan taisteluun, jota Englanti ja vallankumouksellinen Ranska käyvät merten herruudesta, ja osoittaa tehtävissään poikkeuksellista urhoollisuutta ja neuvokkuutta. Seuraamme jännittyneinä tapahtumia kaapatulla laivalla, jonka kastunut riisilasti paisuu ja halkaisee kanne, ihailemme Hornblowerin sukkeluutta hänen jouduttuaan mielipuolen merimiehen kanssa kriitilliseen tilanteeseen kaatuvassa mastossa, elämälle mukana ranskalaisen emigranttiarmeijan maihinnousuyrityksessä ja Pohjois-Afrikan hankalasti käsiteltävien mahtimiesten kanssa käytävissä kauppatoimissa. Sodan vaiheet heittävät Hornblowerin espanjalaisten käsiin, mutta urhoollisuutensa ja kunniantuntonsa palkaksi hän saa kokea ihmeellisen kunnianosoituksen vihollistensakin taholta.
Romaanissaan C. S. Forester osoittaa jälleen erinomaista meriasioiden tuntemustaan ja kuvaa sankariaan inhimillisen ymmärtämyksen ja huumorin pilke silmäkulmassaan. Hornblowerin nuoruusvuodet osoittautuvat vähintään yhtä mielenkiintoisiksi kuin hänen myöhäisemmät vaiheensa maineikkaana sankarina – hän symboloi merimieskuntaa, jonka edustajat herättävät meissä kunnioitusta tänäkin päivänä.
(takakansiteksti)

Päähenkilöt

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Tekstinäyte

Kanaalissa riehui tammikuinen myrsky. Se ulvoi äänekkäästi ja toi muassaan sadekuuroja, joiden suuret pisarat rummuttivat kylmässä vahtivuorossaan kyyhöttelevien upseerien ja miesten öljyvaatteita. Myrsky oli puhaltanut niin ankarasti ja kauan, että Spitheadin suojaiseen salmeen ankkuroitu linjalaivakin keinui levottomasti, survoi jyrkässä aallokossa ja nykäisi välillä tiukkoja ankkurikaapeleitaan säännöttömin tempauksin. Maalta päin näytti kahden jäntevän naisen soutama vene pyrkivän laivalle. Se hyppi irvistelevillä aalloilla mielettömästi ja nakkasi välillä keulastaan pärskeryöpyn perälle. Keulatuhdolla istuva soutaja tunsi ilmeisesti ammattinsa perinpohjin; hän vilkuili tavan takaa olkapäänsä yli pitääkseen veneen kurssillaan ja käänsi välillä keulan suoraan pahimpiin aaltoihin, jottei vene olisi kaatunut. Vähitellen se pääsi Justinianin oikealle kyljelle, ja sen tullessa isonrustin kohdalle vahdin upseerikokelas luikkasi kysymyksen.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

287

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Lisätietoja

Romaanista on ilmestynyt myös lapsille tiivistetty versio teoksessa Hornblower lähtee merille.

Ilmestymisaika

Sivumäärä

227

Kustantaja

Kieli

Ensimmäinen julkaisu

kyllä