Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kuumetta, kipinää ja rumpusooloja

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Stevenin pikkuveli sairastuu syöpään ja koko perheen elämä muuttuu täysin.

(Arja/Kirjavinkkariyhdistys ry)

- - -

7. lokakuuta on päivämäärä, jota Steven ei tule unohtamaan koskaan. Silloin hän keitti raivostuttavalle pikkuveljelleen ”kaulapuuloa” pudotti hänet vahingossa tuolilta, katseli, kun veli vietiin sairaalaan nenäverenvuodon takia - ja tuotiin illalla syöpäpotilaana kotiin.

Mitä tavallinen 13-vuotias poika voi tehdä, kun veli käy äidin kanssa toisella puolen maata rankoissa syöpähoidoissa, isä vetäytyy täysin omaan maailmaansa lämmittäen vain mikroruokaa, ja kun perheen rahat loppuvat? Hän jatkaa elämäänsä niin kuin ennenkin, ainakin siltä se näyttää. Koulussa kukaan ei saa tietää, kuinka Stevenin elämä vähitellen murentuu palasiksi. Ei edes Renee Albert, johon Steven on ollut ihastunut vuosikausia tai Annette, joka on hänen paras ystävänsä. Ainoa asia, joka edes hiukan auttaa jatkuvaan pelkoon ja hätään, on rumpujensoitto. Perusjutut harjoitusalustalla, kongarumpujen soolot ja tiukat treenit helpottavat hetkeksi.

Kuori ei kestä kauaa, ja Stevenin on pakko hyväksyä elämän tosiasiat: kamalat, surulliset ja iloisetkin.

Vaikea aihe pukeutuu hyvin nuortenkirjan muotoon sekä kielellisesti että juonellisesti, ja siksi romaania voisi verrata Jacqueline Wilsonin kirjoihin. Elämänpiirin eri osa-alueiden yhdistäminen tuntuu välillä jopa väkivaltaiselta, niin monenlaisia tunteita lukijakin joutuu Stevenin mukana tuntemaan kirjan kuluessa. Kaiken pahan keskellä asuu toivo, ja kaikessa riemussa on mukana myös pelko. Suosittelen itkettävien kirjojen ystäville.

(Reetta Saine / Sivupiiri)

- - -

13-vuotiaan Stevenin elämä on totaalisen normaalia: hän soittaa rumpuja koulun bändissä, on ihastunut koulun kuumimpaan mimmiin, ärsyyntyy päivittäin viisivuotiaaseen veljeensä Jeffreyhin ja häpeää välillä vanhempiaan. Mutta kun pikkuveli sairastuu leukemiaan, Stevenin maailma kääntyy päälaelleen. Pelon keskellä hänen on autettava vanhempiaan pitämään perhe kasassa - ja soitettava rumpuja paremmin ja hurjemmin kuin koskaan. Ei, Steven ei voi kasvattaa hoitojen vuoksi kaljuuntuneen pikkuveljensä hiuksia takaisin eikä ommella umpeen häntä kiusanneen kakaran suuta. Mutta jotakin hän voi tehdä. Hän voi ajaa myös oman päänsä kaljuksi ja järjestää kavereidensa kanssa Jeffreyn hyväksi konsertin. Yhdysvaltalaisen Jordan Sonnenblickin palkittu esikoisteos palauttaa uskon hyvyyteen, välittämiseen ja ystävyyteen.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä