Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Puhtaan kokemisen hetki

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Yhtenä heinäkuun lopun yönä Gregor Keuschnig, Itävallan Pariisin lähetystön lehdistöavustaja, näkee unen jossa hän surmaa oman äitinsä. Unesta herättyään Keuschnig on muuttunut mies. Koti, vaimo ja pieni tytär, koko elämä ja sen arvot näyttävät hänen silmissään toisilta kuin vielä eilen. Keuschnig yrittää epätoivoisesti olla paljastamatta muutostaan, koettaa käyttäytyä kuin mitään ei olisi tapahtunut. Mutta nuorallatanssi ei onnistu.
Kaksi päivää Keuschnig vaeltaa kuuman Pariisin katuja ja käy sisällään piinaavaa taistelua. Jokainen elämänilmiön hän näkee inhottavan vääristyneessä valossa, jokaisessa vastaantulevassa ihmisessä vain tarkkailijansa. Kunnes vähin erin, kuin salaa, jokin mitätön yksityiskohta sytyttää hänessä yht´äkkisen ainutkertaisen kokemuksen - vapauttaa häntä ennalta määrätyistä kaavoista ja avaa hänen mieltään vastaanottamaan uusia elämyksiä. Kunnes lapsen iloinen leikki auttaa häntä näkemään pilvissä ja puiden varjoissa hahmoja, jotka ovat itsestään selviä lapselle, mutta joita hän ei enää pitkään aikaan ole nähnyt.
"Puhtaan kokemisen hetki" - jota monet ovat verranneet Kafkan "Muodonmuutokseen" - on maineikkaan itävaltalaissyntyisen Peter Handken ensimmäinen suomennettu romaani. Se on intensiivinen, tyyliltään selkeä ja selittelemätön kuvaus turhautuneesta virkamiehestä jonka syvä psyykkinen murros auttaa sovintoon oman itsensä ja ympäristönsä kanssa. (takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Alanimeke

romaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

136

Kustantaja

Kääntäjä