Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Muurainmaa

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Muurainmaa vie lukijan kruununtorpparien maailmaan, laajan suoalueen saartamaan Saareen, karuun ja köyhään Länsipohjaan. Hiellä ja vaivalla kokevat vähäisen kylän asujaimet saada soiset viljelmänsä tuottamaan edes sen verran satoa, ettei tarvitsisi nähdä nälkää. Viisaasti ja väkevää huumoria viljellen kirjailijan kuvaa syrjäisen suokylän väkeä; tuosta maailmasta ja sen ihmisistä hän kertoo runollisesti ja vaikuttavasti.
Tässä torppariyhdyskunnassa, joka on ”kaistale kiinteämpää maata vetelällä suoalueella, yhteyden luoto yksinäisyyden meressä”, elävät alati ahkeroiva, kunnianhimoinen Franz, Skrattarsien meluava perhe, josta verevän Stina-emännän ääni aina kantautuu mutia ylimpänä, Nordmarkin alituisessa puutteessa elävä joukko, uljas, maanläheinen Anna-muori, joka säteilee sisäistä voimaa ja on kanssaihmistensä tukena ja turvana. Oman viehättävän leimansa antavat tarinalle kaksi herkästi kuvattua tyttö: ujo ja uneksuva Claudette, joka kulkee omia teitään, ja antelias, ’muurainaurinkoinen’ Märit. Näiden ihmisten kohtaloista on muodostunut rikas, milloin hilpeä, milloin sydäntäviiltävän traaginen kuvaus, jossa elämä sykkii väkevänä joka rivillä.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

Franz oli huomattavin torppari ja niin määrätietoinen, että naapurit välistä nimittivät häntä talonpojaksi.
Mutta varhain elämässään, ehkä jo ennen syntymäänsä, hän oli kärsinyt vääryyttä, joka ei koskaan lakannut kaivelemasta häntä. Hän ei voinut naapurien tavoin tyytyä siihen, että torpparin välikirjaehdoissa oli riittävästi syytä vihastukseen, oli toinenkin syy, joka koski vain häntä. On vaikeata, kun on unohtanut syyn mieliharmin kihistessä ja kähistessä.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

274

Kustantaja

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

274

Kustantaja