Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kello käy tyhjää

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Kello käy tyhjää on romaani valmistumisesta kuolemaan. J. T. Malonella on elinaikaa vuosi, ehkä vähän enemmän; hiljainen rohdoskauppias on merkitty, hänet on temmattu uuteen tietoisuuteen. Hän kapinoi, hän pelkää, hän alistuu. Tämän rinnalla hän käy myös toista sisäistä kamppailua; hän on tajunnut, ettei toisten mukana kulkeminen riitä, että pahinta ei olekaan kuolema, vaan oman minuutensa kadottaminen elämässä. Malone tekee tiliä omantuntonsa edessä, toimii sen vaatimuksen mukaisesta ja löytää itsensä.
Malonen odotukseen nivoutuvat hänen vanhan ystävänsä, tuomari Fox Clanen ja tämän pojanpojan Jesterin elämänvaiheet ja –asenteen. Ja jokaisen kohtalossa esittää ratkaisevaa osaa Sherman Pew, sinisilmäinen neekerinuorukainen; hänestä tulee itse kunkin rehellisyyden ja ihmisyyden koetinkivi.
(takakansiteksti, Otava 1964)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Kuolema on aina sama kaikille, mutta jokainen ihminen kuolee omalla tavallaan. J. T. Malonen elämässä se alkoi niin yksinkertaisen arkipäiväisesti, että jonkin aikaa hän jopa sekoitti elämän päättymisen uuden vuodenajan alkamiseen. Hänen neljännenkymmenennen ikävuotensa talvi oli epätavallisen kylmä tässä etelävaltion pikkukaupungissa – jääkylmiä pastellihohtoisia päiviä ja kuulaankirkkaita öitä. Kevät saapui äkkirynnäköllä maaliskuun keskipaikkeilla tuona vuonna 1953, ja Malone tunsi itsensä veltoksi ja riutuneeksi noina varhaisten kukintojen ja kiitävien pilvien päivinä.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

220

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Alanimeke

romaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

244

Kieli

Kääntäjä