Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Juhansonin matkat

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Juhansonin matkat tapahtuivat viime sodan aikana ja kirja on jaettu kahteen osaan – matkat Suomessa ja matkat Saksassa. Päähenkilöinä ovat itse Juhansson, Voldemar Jaanin poika ja hänen toverinsa virolaiset vapaaehtoiset saman joukkueen samasta ryhmästä – ennen kaikkea merimies Karla Printsmann, entinen tallinnalainen laitakaupungin sankari Peeter Pika ja muutamia muita herrasmiehiä, mukana tekijä.
Millainen sitten on kirjan sankari Voldemar Juhanson, joka viime sodan aikana palveli asevelvollisena Viron ja Neuvostoliiton sekä vapaaehtoisensa Suomen ja Saksan armeijoissa? Hän on mies, joka ei tee päätelmiä etukäteen vaan vasta sitten kun olosuhteet ovat selvillä – hän ei ole kiihkoilija eikä fanaatikko, vaan realistinen idealisti. Juhanson on virolainen ja virolaiset ovat pieni kansa. Pieni kansa ei voi luottaa voimaansa – nyrkin heiluttaminen ja avoin vastarinta, vaikkakin oikeuksiasi olisi loukattu, ei usein voi tulla kysymykseen – vastustajat kun ovat enimmäkseen suuria kansakuntia. Mutta pienenkin kansan ja Juhansoninkin täytyy elää, ja niin yritti myös Viron kansa ja Juhanson viime sodan aikana elää elämäänsä mahdollisuuksiensa mukaan. Tämä lähtökohtana – tulla toimeen vaikeissakin olosuhteissa – määrää myös hänen toimintansa.
Juhansonin matkat näyttää, miten tällainen suhtautumistapa, eräs filosofia jos näin voisi sanoa, tekee mahdolliseksi elää ja säilyttää oma itsensä ja itsekunnioituksensa myös silloin, kun ihminen on puristettu sodan kilpien väliin, eikä hänellä ole muuta mahdollisuutta kuin olla mukana.
Vaikka kirjan tapahtumat käsittelevätkin virolaisten vapaaehtoisten toimintaa sodan aikana Suomessa ja Saksassa, ei Juhansonin matkat suinkaan ole sotakuvaus, vaan kuten nimikin jo sanoo matkaromaani.
(takakansitekstistä)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

386

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä