Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Davitan harppu

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Lämmin, avarakatseinen teos erilaisista maailmankatsomuksista. Kuvaus varhaiskypsän tytön varttumisesta yhteiskunnan epäkohdat voimakkaasti kokevaksi nuoreksi naiseksi ankaralla kolmikymmenluvulla.

Davita elää vanhempineen 1930-luvun New Yorkissa keskellä aatteiden murrosta. Hänen äitinsä on juutalainen, uskonsa kommunismiin vaihtanut Puolan emigrantti ja isä rikkaan amerikkalaissuvun poliittisen herätyksen saanut jälkeläinen.
Davitan elämässä ei ole kiinnekohtia ja turvallisuutta, hän kasvaa yksinäisenä lapsena. Vanhemmille – ja isän kuoltua Guernivan verilöylyssä äidille – poliittinen toiminta on elämän tärkein sisältö. Tutkittuaan kirjoja ja pohdiskeltuaan erilaisia aatteita kiinnostuu älyllisesti varhaiskypsä Davita äitinsä hylkäämästä juutalaisesta uskosta ja opettelee heprean kielen. Isänsä sisaren kautta hän oppii ymmärtämään myös kristinuskon peruskysymyksiä ja Raamattua. Uskontojen filosofisten näkemysten suoman lohdutuksen avulla Davita säilyttää henkisen tasapainonsa, vaikka ei kummankaan uskonnon ehdottomaksi kannattajaksi heittäydykään.
Kolme maailmankatsomusta: kommunismi, juutalaisuus ja kristinusko rinnastuvat kirjassa samanvertaisiksi ihmisten henkisiksi tukipylväiksi – mutta myös aatteellisiksi pakkopaidoiksi ja mielen kahlitsijoiksi.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

349

Kustantaja

Kääntäjä

Alanimeke

romaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

463

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä